U prva tri meseca života nastavlja se intezivan razvoj bebinih kukova koji je započeo u maminom stomaku. Zbog toga je veoma važno u tom periodu dete odvesti kod ortopeda i obaviti obavezan pregled kukova.

Do bebinog 18. meseca, do kada se formiraju kukovi, potrebno je da roditelji sprovode vežbice, koje će potpomoći njihov pravilan razvoj. Poželjno je vežbati sa bebom od prvog dana, čak i kada lekar potvrdi da se kukovi pravilno razvijaju.

Kada treba početi sa vežbama za kukove?

Odmah nakon rođenja, čim dođete sa bebom kući i uspostavite ritam hranjenja i spavanja možete da počnete sa vežbama.     

Koliko često treba da se rade vežbe?

Treba raditi po deset ponavljanja za svaku vežbu, to može biti odjednom ili u dva-tri navrata tokom dana. Najbolje je da vežbate sa bebom prilikom presvlačenja, jer je beba tada oslobođena pelena, te može nesmetano da pokreće noge u kukovima, kao i nakon kupanja - kada je opuštena - jer je to dobar preduslov za prijatno i uspešno vežbanje i za bebu i za roditelje.

Da li treba raditi vežbe i kada lekar na pregledu kaže da su kukovi u redu?

Treba. Produbljene čašice, istegnuti mišići i ligamenti i ojačani mišići su preduslov za pravilan i stabilan hod tokom čitavog života.

Do kog uzrasta treba raditi vežbe za kukove?

Do 18 meseci kada se završava proces formiranja kukova.

U slučaju da postoji potreba za određenim tretmanom svakako ga treba dosledno sprovoditi. U zavisnosti od stepena deformiteta lekar će preporučiti široko povijanje, specijalne gaćice, kaiševe ili gips. Kada su kukovi potpuno iščašeni, problem se rešava hirurškim putem.

Vežbe su sastavni deo lečenja deformiteta kukova i obavezno ih treba sprovoditi uz primenu određenih pomagala i nastaviti i dalje nakon postignute korekcije da bi se očuvala pokretljivost kukova i njihova čvrstina.

Kako vežbati sa bebom?

1. Maksimalno savijte bebine noge u kukovima i kolenima.
2. Pravite kružne pokrete u kukovima prema spolja.
3. Rukom fiksirajte jedan kuk, a drugom nogom pravite kružne pokrete prema spolja.
4. Raširite bebine noge sa opruženim kolenima koliko je to moguće.