Čarolija novogodišnjih praznika je zakucala na vrata. Poneti prazničnom atmosferom odlučili smo da za vas napravimo našu logopedsku bajku. Na ovaj način smo želeli da vam damo ideju kako da sa mališanima stvorite sopstvenu novogodišnju i zimsku bajku.

Junaci naše priče su patuljci Bole, Pole, Tile, Dile, Miki i Niki. Kao što vidite na prikazanoj slici, naši patuljci se jako raduju zimi, čarolijama koje nam ona donosi, kao i predstojećim praznicima koji se bliže.


Foto: LEC Čabarkapa

Kićenje jelke jelke je radost koju donosi jedan od najlepših novogodišnjih običaja. To je aktivnost u kojoj deca mogu da pokažu svoju kreativnost. 

Jelku smo okitili i na papiru praveći ukrase raličitih tekstura, to su uglavnom kuglice koje su mekane. Kao i svaka jelka, tako i naša ima sijalice koje su napravljene od sijlica koje su glatke na dodir i šljokice koje su posute po njoj i zalepljene lepkom. Na ovaj način kod dece podstičemo taktilnu diskriminaciju (mekano, glatko, bodljikavo, hrapavo).


Foto: LEC Čabarkapa

Slika koja prikazuje zimsku čaroliju na snegu vam predstavlja ideju kako da sa decom na najbolji način iskoristite vreme provedeno u kući i van nje.

Slika je bogata različitim edukativnim i senzornim materijalima. Fokusirali smo se na materijale različitih tekstura kako bismo kod dece podsticali taktilnu diskriminaciju (da razlikuju meko, tvrdo, hrapavo, glatko…). Prilikom pravljenja Sneška Belića, sunca i oblaka koristili smo lepak, tupfere, vatu, štapiće od drveta, samolepljivi papir, kanap, mekane štapiće, vunu, bojice i makaze.


Foto: LEC Čabarkapa

Pravljenjem Sneška Belićadeca uče telesnu šemu i uočavaju odnos deo-celina (Šta se nalazi na glavi? – oči, nos, usta, uši).

Ovim aktivnostima se ujedno vežba hvat, vizuomotorna koordinacija (oko-ruka), manipulativna spretnost, grafomotorika tako što lepe materijale lepkom, seku makazama, crtaju i boje. Na snegu deca mogu da se zabave van kuće i tako vežbaju grubu motoriku – koordinaciju, ravnotežu, trčanje, bacanje lopte (grudvanje), skakanje i podstiču zajedničke aktivnosti i druženja sa svojim drugarima.

Priče u slikama su odlične za razvijanje veština razumevanja, logike i povezivanja. Na kreativan i zanimljiv način učite mališane kako da pravilno upotrebljavaju gramatičke kategorije (rod, broj, padež), da pravilno konstruišu rečenice i bogate svoj rečnik. Kroz ovu priču podstičete usvajanje konkretnih i apstraktnih pojmova, pojam broja, boje, veličine, pojmove pre i posle, predloge i priloge. Na ovaj način možete vežbati pravilan izgovor glasova, diskriminaciju i automatizaciju glasova. Dete može da osmisli naslov priče, radnju, da da imena junacima i osmisli dijalog koji oni vode. Ukoliko dete to ne može da učini samostalno, pomozite mu i motivišite ga postavljanjem pitanja koja će mu pomoći u osmišljavanju radnje. Broj slika, kao i složenost sadržaja koji je prikazan na njima razlikovaće se u zavisnosti od uzrasta deteta.

Uživajte u novogodišnjim praznicima i budite kreativni zajedno sa svojom decom. Osmislite bajku i stvorite svoje patuljke, princeze, vitezove…