Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Učimo, vežbamo motoriku, bogatimo rečnik: Logopedska radionica i vežbaonica za predškolce

Pre polaska u školu, u predškolskom periodu, dete treba da zna boje i kategorije (voće, povrće, nameštaj, odeća, obuća itd.). Predstavljamo vam dve ideje kako da se sa detetom igrate...

  Izvor: Foto: Shutetrstock

Logopedsku radionicu i vežbaonicu smo osmislili zbog toga da sve pisane tekstove o razvoju govora, jezika, razumevanju govora, pokaznom gestu, razvoju glasova, bogaćenju rečnika, savladavanju školskih problema, počnete praktično da primenjujete. 

Software:14.6.A.1.236_6_f1000010 Created: 2016:04:28 14:08:04

Foto: Logopedsko-edukativni Centar "Čabarkapa"

Nacrtajte na papir različite pojmove (koji se mogu svrstati u više različitih kategorija) i dve kese koje ćete obojiti različitim bojama. Zadatak deteta je da izrezane pojmove imenuje, a zatim ubaci u odgovarajuću kesu u zavisnosti od toga da li pripada određenoj kategoriji ili ne. U našem primeru, dete treba da ubaci u crvenu kesu ono što se jede (odnosno pripada kategoriji hrane), a ono što se ne jede stavlja u plavu kesu.

Povezane vesti

U nastavku tražite od deteta da pojmove iz kategorije hrane razvrsta tako da voće stave u crvenu kesu, a povrće u plavu.  Vi možete biti kreativni i smisliti neke druge (obuća, odeća, prevozna sredstva…). Ovom aktivnošću dete vežba izvršavanje naloga, usvaja boje, razvija analizu i sintezu, usvaja ili vežba kategorije, predlog U, pažnju i finu motoriku.


Foto: Logopedsko-edukativni Centar "Čabarkapa"

Druga aktivnost je kako da, na zanimljiv način, sa detetom koje je savladalo kategoriju voće, učite gde koje voće raste. Na papiru nacrtajte drvo, travu, žbun, vinovu lozu, a na drugom papiru nacrtajte i isecite voće. Detetu dajte zadatak da na odgovarajuće mesto stavi određeno voće, u zavisnosti gde ono raste. Dok to radi razgovarajte sa detetom tako što ćete mu postavljati pitanja vezana za voće (Koje je boje? Šta može da se pravi od njega? i sl.).

Povezane vesti

Osim za utvrđivanje kategorije voća i učenja gde koje voće raste, ova aktivnost je korisna za bogaćenje rečnika, koordinaciju oko ruka, vizuelnu percepciju, određivanje prostornih odnosa (u prirodi i na papiru).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica