Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igra podstiče razvoj dece: Kako da odaberete odgovarajuće igračke prema uzrastu?

“Učiti svoje dete znanju, ne treba silom, nego igrom.” Platon

  Izvor: Foto: Shutterstock

Igra je bogatstvo dečijeg doba. Igrom upoznajemo svet oko sebe, o njemu učimo ali i podstičemo razvoj – i uma i tela i duše. Igra je razvoj i razvoj je igra. Roditeljima je često teško izabrati igračku koja je dobra za njihovo dete, naročito u moru onoga što se nudi. Daćemo vam smernice kako da odaberete adekvatnu igračku u skladu sa uzrastom deteta. Pre svega, važno je znati da igračka treba da privlači pažnju, okupira dete, poziva na akciju i naročito – stimuliše razvoj u skladu sa onim što je za dati uzrast važno.

Igračke za bebe do godinu dana

U najranijem periodu pred bebom su važni zadaci da nauči da prati pogledom, pruža ruke ka predmetu, hvata ga šakom i potom njime manipuliše. Uz to, prijaju joj zvuci, koji je umiruju ali i usmeravaju pažnju, te čine zadovoljstvo. Igračke koje se kače na krevetac i puštaju prijatan, blag zvuk su korisne za praćenje pogledom i umirivaje u najranijem periodu. Zato je i zvečka u ranoj dobi tako važna. Ona treba da ima prijatan zvuk, oblik takav da je pogodan za hvatanje (lopta, valjak i prsten) i mekši deo jer će je beba vrlo brzo privući ustima. Zvečkom dete stimulišete tako što je približite ili dodirnete šaku deteta, ali ostavite prostora da samo posegne za njom, da je uhvati.

Povezane vesti

Sazrevanjem se obogaćuje ono što beba može da uradi, pa i igra počinje da bude drugačija. Beba razgleda, opipava, okreće, stavlja u usta, lupka, gura, baca i tako dalje. Igračke koje šušte su stimulativne za dete, možete naći knjižice koje prave zvuk kad se okreću strane. Šarene gumene loptice mogu biti veliki izvor zabave ali i stimulator razvoja. Možete ih koristiti kao podsticaj da se dete okrene sa leđa na stomak tako što će posezati za njom, ali i kasnije će ih rado uzimati u šaku a potom voljno bacati, te posmatrati njihovo kretanje i na taj način upoznavati dubinu prostora. Malo kasnije, te loptice možete koristiti da ih dete stavlja u kutiju i prazni je. Dete će početi da drži predmete u obe ruke i da lupka jednim o drugi, za šta su povoljne drvene igračke, ali i šuplje kocke koje su takođe korisne jer dete stavlja sitnije predmete u njih i počinje da ih ređa jednu na drugu. Ogledalce ie takođe stimulativno, jer se dete posmatra, tapka po njemu ali ga možete koristiti i za podsticanje mimike, gestova i imitacije. 

Prve slikovnice treba da imaju deblje i čvrste listove, a kasnije možete uvesti one sa tanjim. Kako dete više manipuliše u prostoru, tako su autići korisniji za razvoj. Između 10 i 12 meseci očekuje se pojava pokaznog gesta – dete prstom pokazuje šta želi ili detalje predmeta. U tom periodu korisne su lutke jer možete sa detetom pokazivati oči, usta, nos te na taj način stimulisati usvajanje pojmova telesne sheme ali i vežbati pokazni gest.


Foto: Shutterstock

Nova godina – novi razvojni zadaci 

U periodu posle 12 meseci dete je savladalo uspravljanje i hodanje postaje glavna aktivnost. Za stimulaciju možete koristiti igračke koje se guraju ili vuku (životinje sa štapom i točkovima, autići, kolica itd.). Dete sada uspeva da uhvati veliku loptu koja se kotrlja i da je baca. Na uzrastu posle 18 meseci, dete loptu baca sa dlanom na gore, kotrlja i šutira. Kocke su i dalje važne i interesantne, dete sada gradi kulu od više njih. Isto tako puni kutije njima, ali ih i vadi jednu po jednu. Počinje da ubacuje male predmete kroz otvor u veće, tako da setovi tog tipa sa različitim oblicima i bojama predstavljaju interesantan i koristan predmet. 

Povezane vesti

U ovom periodu šaranje flomaterima, četkicama, olovkom predstavlja prijatnu aktivnost za decu, a šaka je dovoljno zrela da može u skladu sa tim početi da učestvuje u takvim aktivnostima. Jednostavnije slagalice od dva ili tri dela su takođe dobar izbor. Krupnije kuglice deca mogu nizati, stavljati u predmete sa većim ili manjim otvorom. 

U ovom periodu počinju da se javljaju simboličke igre – igre u kojima dete oponaša poznate radnje odraslih. Najčešće stavlja lutku da spava, hrani odraslog i sl. Tada su korisne igračke koje predstavljaju njemu poznate predmete – šerpice, lutke i slično.

U trećoj godini - sazreva dete, sazreva i igra

Grafomotorno je dosta spretnije – sada slaže kocke u niz, kombinuje predmete kako bi napravilo voz, kulu i slično.  Dete sada može da koristi krupnije bockalice kojima sa njim možete praviti linije, ređati ih naizmenično po boji, pomagati da napravi krug itd. Ono oblikuje plastelin, seče makazama (bez preciznosti), koristi različite pribore za crtanje (flomasteri, voštane boje, vodene boje, krede). Jednostavnije slagalice su takođe privlačne detetu, a i višestruko korisne.

U ovom periodu rasplamsava se simbolička igra – dete može stvarati prave male priče koristeći igračke ili predmete da mu zamene sredstva u njoj. Pregledaće vas kockom ako nema lekarske slušalice, popravljaće krevet-automobil i tako dalje. Dete sada ulazi u igru uloga, što je veoma važno za socio-emocionalni razvoj. Zato su im na ovom uzrastu privlačne igračke kao što su majstorski alat, lekarski pribor, frizerski set, muzički instrumenti itd.


Foto: Shutterstock

Predškolski period – bogatija igra, a stigla nam i pravila

U periodu sa 4 i 5 godina, dete je dosta motorički razvijeno i puno energije. Pogodne su igre koje zadovoljavaju potrebu za pokretom – trotinet, bicikl i sl. Lopta naravno i dalje ostaje "u igri". 

U igru deteta sada ulaze i pravila. Dete usled intelektualnog, motornog i govornog - jezičkog razvoja postaje sposobno da učestvuje u tom tipu igara, da sledi redosled igranja, tok igre i njena specifična pravila. U tu svrhu korisne su društvene igre tipa „Ne ljuti se čoveče", "Riziko" i slično, kao i domine, slagalice itd. Pored pravila dete se ovim igrama uči strpljenju, upornosti, prihvatanju poraza i uživanju u pobedi.

Povezane vesti

"Kao da" igre su jako važan deo spontane igre u ovom periodu. Deca se u njima pretvaraju da učestvuju u nekim, njima bliskim situacijama, koje na taj način prorađuju, ili kroz igru izražavaju svoju maštu. Setovi za različita zanimanja, kostimi, sudovi, alati itd. i dalje ostaju primamljivi i korisni. Konstruktorski setovi su takođe veoma privlačni deci i korisni za razvoj, oni na taj način vežbaju preciznost i koncetraciju, ali i razvijaju maštu. Veoma su korisne i igračke poput mikroskopa, vage, magneta i drugi "istraživački" setovi, za koje su deca naročito zainteresovana u predškolskoj dobi. Ukoliko postoji interesovanje deteta, razne slovarice, slagalice sa slovima, igre rečima i slično, mogu takođe biti korisne u predškolskoj dobi.

Važno je uvek imati na umu:

-Tehnologija nije bauk i biće deo života vašeg deteta, ali tableti i telefoni mogu učiniti loše njegovom razvoju. Uvek ga pre usmerite na igru koja sadrži pokret, kreaciju i zahteva održavanje pažnje i drugu osobu.

-Razgovarajte sa detetom dok se igrate, bilo da je tek rođena beba bilo da je predškolac. Govorite jasno i odgovarajućim tempom da vas sve može čuti.

-Pratite interesovanja deteta, uvek imajte na umu da ćete razvoj bolje stimulisati ako ispoštujete ono što zanima vaše dete.

-Za razvoj govora jako je važan dobar govorni model. Zato je naš savet da igračke „koje govore“, iako mogu biti veoma korisne, koristite tek kada je dete napravilo dobru bazu maternjeg jezika.

-Ukoliko vas pozove u igru, dete vas poziva u svoj svet. Znamo da imate dosta obaveza, ali ponekad i dva minuta zajedničke igre pravi ogromnu razliku u odnosu na odbijanje.

-Igra je pokazatelj razvoja, ukoliko odstupa od očekivanja to može biti znak da je detetu potreban rad sa stručnjakom na polju stimulacije razvoja govora ili psihomotorike. Potražite njihovo mišljenje ili savet.

Software:14.6.A.1.236_6_f1000010 Created: 2016:12:09 11:23:43

Foto: Promo

Neke igračke mogu biti korisne i stimulativne za razvoj tokom čitavog detinjstva, ukoliko se pažljivo prilagođavaju zahtevi koji se pred dete postavljaju. U našem Centru smo osmislili igricu "Pokaži i kaži" koja prati i stimuliše govorno-jezički, psihomotorni i socio-emocionalni razvoj od dvanaest meseci pa sve do deset godina. Igricom se podstiču i vežbaju razvojni zadaci specifični za svaku uzrasnu grupu u tom opsegu. Namenjena je roditeljima koji počinju da uče sa svojom decom ili žele da prošire njihovo znanje, defektolozima različitog profila, vaspitačima i učiteljima. Sastoji se od tabele za igru, 50 kartica sa pojmovima i uputstva. U njoj je zastupljeno sedam gramatičkih kategorija: voće, povrće, delovi tela, predmeti, životinje, hrana i cveće. Na svakoj kartici nalazi se ilustracija pojma i pitanja u vezi sa njim na poleđini. Pitanja su osmišljena u skladu sa znanjima koja dete treba da usvoji i važnim razvojnim zadacima. Na primer, sličica "Kuća" – Šta je to? Pokaži gde je kuća? Koje prvo slovo čuješ u reči kuća? Šta ti prvo padne na pamet kada kažem reč kuća? Ko živi u kući? Gde ti živiš? Pravila igre možete da odredite sami ili u dogovoru sa detetom, a u uputstvu se nalaze neki primeri igranja.

Dete na najmlađem uzrastu od 12 meseci do dve godine kroz ovu igricu uči pokazni gest, radi na razumevanju i razvija pažnju. Kroz igricu se vrši i govorna stimulacija za razvoj prve reči kroz raspevavanje vokala i onomatopeju.

Deca srednjeg uzrasta od 2 do 6 godina pomoću igrice uče nove pojmove i na taj način bogate svoj rečnik i proširuju znanja o tim pojmovima. Takođe proširuju rečenicu i uče gramatičke kategorije,  pripremaju se za prepoznavanje slova, uče pojam broja i redoslede.

Deca starijeg uzrasta od 6 do 10 godina pomoću igrice uče slova, vežbaju fonemski sluh, usvajaju analizu i sintezu glasova u reči bogate svoj rečnik, vežbaju verbalnu memoriju,  auditivnu pažnju, konkretno i apstraktno mišljenje, konvergentno i divergentno (kreativno) mišljenje. 

Kroz ovu igru deca vežbaju sve osnovne mentalne funkcije (vizuelnu i auditivnu percepciju, pažnju, pamćenje i mišljenje), ali razvijaju i niz važnih socijalnih veština. Uče se srtpljenju, čekaju svoj red igre i kontrolišu svoje impulse i emocije; vežbaju pažnju i istrajnost, uče da prihvate poraz i uživaju u pobedi.

Yumama i Logopedsko edukativni centar "Čabarkapa" vas nagrađuju

Prvih deset mama koje na mejl: [email protected] pošalju tačan odgovor na pitanje: Kojem uzrastu je namenjena igrica "Pokaži i kaži"?, osvojiće po jedan primerak iste.

Pored odgovora, pošaljite nam i Vaše ime i prezime i kontakt telefon.

Napomena: Pokloni se isključivo preuzimaju u redakciji sajta (Adria Media Group, Vlajkovićeva8, Beograd). 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica