Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti stomatologa: Kada je pravo vreme za zubnu protezu

Nepravilno postavljeni zubi i vilica su veoma rasprostranjena oralna oboljenja i smatra se da skoro svako treće dete treba da nosi protezu, a kada je pravo vreme za njeno stavljanje savetuje stomatolog dr Nataša Pejčić.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ortodontske nepravilnosti ukoliko postoje mogu da dovedu do niza drugih problema: u govoru, žvakanju, smanjuju mogućnost da se zubi čiste na odgovarajući način, loše utiču na zdravlje desni, rast vilice, kao i izgled. 

Najpodložnija su deca kod koje postoji nasledna predispozicija, ali i loše navike mogu značajno uticati na razvoj ovih nepravilnosti. Jedna od najčešćih loših navika je sisanje palca, prsta, zatim disanje na usta, sisanje predmeta, tiskanje jezika na zube, dugotrajna upotreba cucle. 

Povezane vesti

Roditelji bi trebalo da rade na tome da odviknu decu od ovih loših navika, ako postoje, da bi se zubi pravilo razvili. Takođe važno je žvakanje čvrste hrane za pravilan razvoj zuba i vilica. 

Smatra se da je pravo vreme za mobilnu protezu kada u ustima imamo iznikle sve šestice i sve stalne sekutiće, u uzrastu od odprilike sedam do devet godina, dok je za za fiksu protezu posle nicanja sedmica.

Najbolje bi bilo da se ortodontske nepravilnosti uoče na vreme, na redovnom stomatološkom pregledu, jer dok traje rast i razvoj vilica može se delovati i preventivno i terapijski mnogo efikasnije. Međutim i kasnije tokom života se može delovati terapijski i položaj zuba i razvoj vilica pravilno usmeriti.

Danas je sve više odraslih pacijenata koji su uspešno rešili svoje ortodonske nepravilnosti fiksnim protezama ili ukoliko je to indikovano terapijom folijama. 

Povezane vesti

Ispravljanje zuba folijama zuba na ovaj način podrazumeva koršćenje serije providnih folija, koje se nose preko zuba. Folije se menjaju na otprilike mesec dana. Mogu se nositi noću i tokom dana. Međutim neke ozbiljnije i teže ortodontske nepravilnosti još uvek nije moguće rešiti ovom metodom. 

Da bi se postavila proteza potrebno je da zubi budu zdrvi, a oni koji nisu da se izleče pre postavljanja proteze. Nekada je neophodno pre započinjanja ortodontske terapije izvaditi zube indikovane za to.

Povezane vesti

Nekada su se deca stidila da nose protezu i bilo im je veoma teško da je prihvate, danas su trendovi malo drugačiji i može se reći da fiksne proteze postaju veoma popularne među tinejđzerima. Velika mogućnost izbora materijala, boja umnogome doprinosi lakšem prihvatanju proteza od strane dece. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica