Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da, i Džeki ima pravo na pravdu!

'Upamtite, u svakom od nas se krije jedan Džeki'. Pravnica Bojana Bogojević prenosi važnu poruku roditeljima o napuštanju i zlostavljanju životinja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Te sunčane februarske nedelje, 9. februara 2020, u Pionirskom parku u Beogradu je održan prvi skup protiv ubijanja i zlostavljanja životinja pod nazivom "Borba za Džekija". 

Džeki, meni su proradile emocije.  

Setila sam se svih onih ostavljenih pasa koje sam dovodila kući i uvek im davala jedno te isto ime - Džeki. Tako je vremenom Džeki postao sinonim za napušteno, za nešto što nije dovoljno dobro da bude nečije, za nešto što nema prava da se voli. 

A Džeki je hteo samo malo - blagi pogled, toplu ruku na leđima i onaj osećaj pripadnosti koji svi tražimo, hteli to da priznamo ili ne. 

Zar nismo svi mi bar jednim svojim delom bili Džeki?!  

Ja jesam, baš onda kada su me napustili prijatelji nakon prvog napada panike. Zagledajte se duboko u sebe, porazgovarajte sa sobom i vlastita tišina će vas nazvati Džeki. 

Povezane vesti

A znate i Džeki ima pravo na ljubav, na sreću, na sigurnost.

Krivični zakonik Republike Srbije je u glavi 24 koja se odnosi na krivična dela protiv životne sredine u članu 269. propisao krivično delo Ubijanje i zlostavljanje životinja:

(1) Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

(3) Ko iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama, kazniće se zatvorom od šest meseci do tri godine i novčanom kaznom.


Da, i Džeki ima pravo na pravdu, Foto: Shutterstock

Verujem da će vas ovo saznanje da i DŽEKI IMA PRAVO NA PRAVDU, motivisati da reagujemo pravilno i sprečimo njihov bol, učinimo da smanjimo broj počinilaca gnusnih zločina i da ćemo prestati da se za Džekijeva prava borimo tako što ćemo podeliti potresne slike i još potresnija videa, gde se vidi izvršenje gore navedenog krivičnog dela. 

Molim vas upamtite, život je čudo, možda jednog dana taj Džeki i njegova šapa bude jedina ispružena ruka koju ćete videti. 

Povezane vesti

Vaspitavajte vašu decu da vole životinje jer bez njih bi ovaj svet bio daleko mračniji, hladniji i sveukupno nezdraviji. Bez svih Džekija ovog sveta nestalo bi magije i onih nedvosmislenih toplih pogleda. 

Upamtite u svakom od nas se krije jedan Džeki. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica