Mnogi ljudi imaju pitanja ne samo medicinske, već i etičke prirode kada je vantelesna oplodnja u pitanju. Na primer, da li treba da kažete svom detetu da je začeto korišćenjem vantelesne oplodnje? Psiholog u centru za reprodukciju Linije života, kandidat psiholoških nauka Elena Soloviova odgovorila je na ovo pitanje.

Potpomognute reproduktivne tehnologije postale su pouzdan i pristupačan način da se pomogne parovima koji se suočavaju sa neplodnošću da postanu roditelji. Istovremeno, oni takođe postavljaju važna pitanja za roditelje u vezi sa etikom i transparentnošću porodice.

Tema vantelesne oplodnje kod nas je i dalje stigmatizovana. Mediji i društvene mreže često sadrže protivrečne informacije koje zabrinjavaju ljude kojima je za začeće dece potrebna pomoć reproduktivnih specijalista. Ali ovo je veoma važno kako bi se budući roditelji koji su kandidati za VTO osećali smireno i samopouzdano.

Važno je obratiti pažnju na psihološku podršku pacijentima kako bi se izborili sa strahovima i anksioznostima u vezi sa lečenjem; psiholog treba da prati par i tokom programa vantelesne oplodnje i nakon njegovog završetka.

Kako razgovarati sa detetom o VTO

Pacijenti često pitaju da li da kažu svojoj deci da su rođena putem vantelesne oplodnje. Pre svega,  vreme, mesto i način začeća deteta su vaši lični podaci. Stoga se partneri koji se podvrgavaju vantelesnoj oplodnji treba da se slažu da li će ovo znanje prenositi dalje. Svaka odluka je ispravna ako je dogovorena.

Imate pravo da ne podelite ovaj aspekt sa svojom porodicom i prijateljima (iako oni često postavljaju nepotrebna pitanja, a vi morate da budete u mogućnosti da odgovorite na njih), ili sa svojim detetom.

Ako odlučite da edukujete svoje dete o začeću, učinite to mirno i pažljivo. Neka vaš razgovor prođe opušteno, naravno. Govorite jednostavnim jezikom, bez složenih medicinskih termina, uzmite u obzir uzrast i karakteristike percepcije deteta. "Na kraju krajeva, glavno je da smo te dobili, čekali smo te i volimo te mnogo."

Ako još ne znate kako da pronađete prave reči, obratite se klinici u kojoj ste radili vantelesnu oplodnju - tamo je reproduktivni psiholog koji će vam pomoći.

Šta ako dete samo pita?

Ovo je vrlo verovatno, a onda budite spremni da razgovarate o ovoj temi. Shvatite da za njega pitanja „Odakle sam došao?“ i „Zašto se drveće njiše?“ - su pitanja istog nivoa. Tako se manifestuje kognitivni interes predškolca. Stoga, ne ostavljajte nijedno pitanje bez odgovora.

Mirna, prijateljska komunikacija i mogućnost da se sa roditeljima razgovara o bilo kojoj temi formira stabilnu sliku sveta kod dece. Kako prezentujete informaciju, tako će i dete to shvatiti. Štaviše, sva deca na Zemlji, bez obzira na način začeća, dolaze iz majčinog stomaka, zar ne?

Najvažnije je da imate adekvatan stav prema VTO u životu vaše porodice. Kako prihvatate ovo? Kako se osećate zbog činjenice da ste imali reproduktivne probleme? Ako sami razrešite ove nedoumice, onda će se naći prave reči i za dete.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Tata na sjajan način rešio tantrume deteta TikTok/cari.izaguirre