Dobra vest je da su milioni beba rođeni pomoću tehnologije potpomognute oplodnje - vantelesne oplodnje, tako da definitivno niste sami. Uz to, ako nikada ranije niste išli putem potpomognute plodnosti, verovatno imate gomilu pitanja, kako prenosi Parents portal. Da bismo vam pomogli da razumete sve detalje, evo zgodnog vodiča za VTO proces. Naučićete koliko dugo traje tipičan ciklus, stope uspeha i još mnogo toga.

Šta je VTO tretman?

Vantelesna oplodnja je oblik potpomognute reproduktivne tehnologije koja koristi tehnologiju da pomogne spermi da oplodi jaje u laboratorijskoj posudi, a zatim olakšava prenos oplođene jajne ćelije u matericu, sa ciljem trudnoće. Krajnji cilj je živo rođenje. Ovaj proces se sprovodi kroz niz procedura.

Ko je kandidat

Ako pokušavate da zatrudnite najmanje šest meseci do godinu dana i imate više od 35 godina, možda ste kandidat za VTO, kaže Banafsheh Kashani , ginekolog, reproduktivni endokrinolog i specijalista za neplodnost u Laguni Hills, Kalifornija. Oni mlađi od 35 godina obično se ohrabruju da pokušaju najmanje godinu dana pre nego što pređu na VTO.

Džon Zang, osnivač i direktor kompanije New Hope Fertility u Njujorku, dodaje da VTO može biti opcija ako imate bilo koje od sledećih stanja:

  • Neobjašnjiva neplodnost
  • Teški poremećaji sperme
  • Teška endometrioza
  • Ponovljeni pobačaji
  • Želja da se skrining za specifične genske defekte

IVF je takođe opcija za pacijente koji su samohrane majke po izboru. Pacijenti mogu prvo proći kroz krugove intrauterine inseminacije (IUI) pre nego što pređu na VTO. IUI je tretman za plodnost koji uključuje ubacivanje sperme direktno u matericu, korišćenjem katetera, kako bi se povećale šanse za začeće.

Koliko dugo traje

Osim troškova i stope uspeha – proces i trajanje VTO-a je verovatno vaše najveće pitanje ako to nikada ranije niste radili. Zato ćete, pre nego što se bilo šta desi sa procedurom, proći kroz testiranje pre začeća.

„Testiranje pre začeća i za žene i za muškarce je potrebno kao prvi korak VTO-a“, kaže dr Kašani. „Ovo uključuje laboratorijsko testiranje za proveru infektivnih bolesti, hormona i analizu sperme za muškog partnera. Žene prolaze kroz rezervu jajnika testiranje kako bi se odredila njihova količina jajnih ćelija i testiranje kako bi se videlo kako će reagovati na hormonske tretmane."

Zatim, dr Zang kaže da postoje četiri glavna koraka:

Priprema jajnika oralnim pilulama (kao što su pilule za kontrolu rađanja ili estrogen). Prema Klivlendskoj klinici, ovo kontroliše vreme vašeg menstrualnog ciklusa, sprečava ciste na jajnicima i promoviše bolje rezultate tokom uzimanja jajne ćelije.

Davanje hormonskih lekova koji stimulišu vaše jajnike da proizvode više zrelih jajnih ćelija u isto vreme. Vaše telo obično proizvodi samo jedno jaje po menstrualnom ciklusu, ali višestruka jaja obezbeđuju veću verovatnoću uspešne oplodnje.
Sakupljanje jaja putem uzimanja jaja za zamrzavanje ili oplodnju. Oplodnja uključuje mešanje jajne ćelije sa spermom u laboratorijskoj posudi kako bi se stvorio embrion.

Prenos embriona u matericu, koji se može obaviti u istom ciklusu, koji se naziva svež transfer, ili kasnije, zamrznuti transfer.

Tipičan VTO ciklus će trajati dve do tri nedelje kada počne proces stimulacije jajne ćelije. To se dešava nakon što je žena bila na kontroli rađanja oko dve nedelje da bi „imitirala menstrualni ciklus“, ili, u određenim slučajevima, pacijentkinja počinje „sa svojim prirodnim menstrualnim ciklusom“, kaže dr Kašani. Samo imajte na umu da, kao što dr Džang primećuje, "ovaj proces može biti duži na osnovu reakcije pacijenta na lek." Trebalo bi da se osećate prijatno sa svojim lekarom iustanovom koju odaberete, jer proces sam po sebi može biti naporan. Najbolje je imati tim koji vas podržava.

Koje su stope uspeha

Stručnjaci za plodnost će vam reći da je starost pacijenta najvažniji faktor u određivanju stope uspešnosti živorođenih u VTO ciklusu. „Stope uspeha su veće za žene u ranim tridesetim na oko 50-60%. Dok žena ima 40 godina, stopa uspeha je oko 20-25% — a do 42. godine, stopa uspeha pada na 5-10%. ” kaže dr Kašani. „Ako se uradi genetsko testiranje embriona i embrion je genetski normalan, onda je stopa uspeha nakon prenosa genetski normalnog embriona oko 60-70%."

Postoje li neželjeni efekti

Dr Džang želi da potencijalni kandidati za VTO znaju da nema previše neželjenih efekata. Međutim, kako je objasnio, „Glavni rizik je kada proizvodite previše jajnih ćelija, što se naziva sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS), i to može da izazove jako nadimanje, otežano disanje i mučninu. Ovo takođe može uticati na stopu živorođenja u tom ciklusu OHSS se javlja kod manje od 5% žena, a teži slučajevi čine manje od 1%, tako da nije baš čest."

Takođe je važno napomenuti da se može očekivati bol na mestu injekcije, kao i neraspoloženje. I ne treba potcenjivati emocionalne posledice koje VTO može da nanosi vama i partneru. Pronalaženje podrške je važno. Tim za podršku često uključuje savetnika u kancelariji, socijalnog radnika i/ili kliničkog psihologa/terapeuta koji pomažu u emocionalnim problemima koji se obično javljaju pre, tokom i posleVTO-a. Pridruživanje grupi za podršku VTO- u takođe može biti od neprocenjive vrednosti, kao i imati prijatelja ili člana porodice sa kojim se osećate prijatno da razgovarate o tome kroz šta prolazite.

Prednosti VTO-a

Evo nekih od prednosti IVF procedure:

  • VTO nudi ljudima koji su se borili da osmisle mogući put do roditeljstva
  • Pruža opciju genetskog testiranja, što povećava vaše šanse za zdravu bebu
  • VTO može da radi sa donorskim jajima i spermom
  • VTO vam omogućava da kontrolišete vreme trudnoće

Šta treba znati pre početka VTO ciklusa

Normalno je da osećate priličnu strepnju pre nego što počnete sa VTO, ali dr Džang želi da ljudi znaju da je „VTO u modernim vremenima znatno manje bolna i neprijatna nego što mislite.“ Neke klinike čak nude prirodnije protokole koji uključuju manje injekcija, pa obavezno istražite pre nego što odaberete specijaliste za reprodukciju. Kao takav, dr Kašani savetuje: „Takođe je veoma važno da imate pri ruci listu pitanja za vašeg doktora, da razgovaratw o koracima koji su uključeni u VTO, tako da možete najbolje da se pripremite.“

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako umiriti dete pred spavanje TikTok/courtneyenglish.ot