Febrilne konvulzije odnosno dečji fras strah su svakog roditelja. Mogu da budu veoma neprijatne za mame i tate, a pedijatar koji je na TikToku poznat pod imenom doktor Joši objasnio je sve o tome u snimku na ovoj društvenoj mreži.

On je pojasnio da između dva i četiri odsto dece ima febrilne konvulzije u toku životu, a rizik se povećava za 10 do 20 odsto ukoliko su brat, sestra ili roditelji deteta imali dečji fras.

Febrilne konvulzije se javljaju usled visoke telesne temperature ili naglog rasta telesne temperature, a najčešće su kod dece starosti između šest meseci i pet godina.

Ovaj napad obično traje nekoliko minuta, kaže dr Joši, a simptomi koji su karakteristični je da se detetu trese celo telo, može doći do gubitka svesti ili oči "pobegnu" unazad.

On je objasnio i šta roditelji treba da rade ako dete doživi dečji fras.

"Prvo, ostanite smireni. Stavite dete na ravnu površinu, okrenite ga na bok i pobrinite se da nema predmeta u blizini koji bi mogli da ga povrede. Takođe, ne stavljajte ništa detetu u usta", rekao je dr Joši, dodajući da pozovete hitnu pomoć ako je to prvi put da dete ima febrilne konvulzije.

UPOZORENJE: VIDEO MOŽE DA BUDE UZNEMIRUJUĆ!!!

Febrilne konvulzije kod dece TikTok/doctor_yoshi

U slučaju da je dete i ranije imalo fras, njegov savet je da pratite koliko dugo traju konvulzije, a da pomoć pozovete ako potraju duže od pet minuta. Svakako, preporučuje da se nakon konvulzija posavetujete sa svojim pedijatrom o daljim koracima.

Ono što mnoge roditelje brine je da li febrilne konvulzije ostavljaju posledice na decu, a evo šta on o tome kaže.

"Oko jedne trećine dece će imati barem još jednom febrilne konvulzije. Kada su u pitanju zdrava deca, njihov rizik za razvoj epilepsije je isti ili tek malo povišen u odnosu na opštu populaciju".

Pored simptoma koje je naveo dr Joši, na portalu betterhealth.vic.gov.au se navodi još nekoliko:

  • Trzanje ruku i nogu
  • Poteškoće sa disanjem
  • Detetu izlazi pena na usta
  • Koža postale bleda ili dobija blago plavu boju

Detetu nakon febrilnih konvulzija može trebati deset do 15 minuta da se razbudi i "dođe sebi", a tokom tog perioda može da bude veoma nervozno i da deluje kao da vas ne prepoznaje.

Takođe, na ovoj sajtu se ističe da iako su simptomi veoma stresni i zastrašujući za roditelje, deca ne osećaju bolove tokom epizode konvulzija, a evo i šta su još važne informacije:

  • Febrilne konvulzije nisu isto što i epilepsija.
  • Kratkotrajne febrilne konvulzije ne oštećuju mozak, a čak ni one koje potraju duže najčešće ne ostavljaju nikakva oštećenja. Deca koja su imala dečji fras uglavnom odrastaju potpuno zdravo.

BONUS VIDEO:

Pedijatar o bebi koja je prestala da diše TikTok/ doctor_yoshi

(Yumama/N. Z.)