Da li se blizancimogu pojaviti ako ranije ih nije bilo u porodici često se pitamo.

„Veruje se da postoji porodična predispozicija za višeplodnu trudnoću. Ali ako u vašoj porodici nikada nije bilo blizanaca, to ne znači da nećete biti prvi“, rekla je za Kanal Pet Ekaterina Khivrič, akušer-ginekolog, šef prenatalne klinike i autor bloga o trudnoći i zdravlju žena kako prenosi aif.ru

Na svetu živi 80 miliona blizanaca

Trudnoća u kojoj se u telu žene razvijaju dva ili više fetusa naziva se višestruka trudnoća. Broj takvih slučajeva se povećao poslednjih decenija.

Blizanci se rađaju u 3-40 slučajeva na 1000 porođaja, u zavisnosti od regiona sveta, preovlađujuće rase stanovništva i rasprostranjenosti VTO metoda. Na jednu prirodnu blizanačku trudnoću dolazi 89 običnih, odnosno jednoplodnih trudnoća. Trojke se rađaju ne češće od jednom na 7-10 hiljada rođenja. Četiri fetusa su zabeležena u 1 slučaju od 700 hiljada.

 Kolika je verovatnoća da ćete imati blizance?

Verovatnoća da zatrudnite sa blizancima zavisi od starosti: što je žena starija, veće su šanse. Za žene 20-24 godine - 2 odsto, a posle 45 godina - 20 odsto. Posle 30-40 godina, žensko telo proizvodi više ženskog polnog hormona estrogena, što znači da tokom ovulacije ne oslobodi se jedna, već dve jajne ćelije.

Naslednost takođe utiče: ako je ženina porodica već imala blizance, onda ona ima veće šanse da rodi dve bebe u isto vreme.

Višestruka trudnoća može nastati nakon dugotrajne upotrebe i naknadnog ukidanja oralnih kontraceptiva, kada postoji velika verovatnoća sazrevanja dva ili više folikula.

Incidenca višestrukih trudnoća se povećala sa širenjem VTO-a. Da bi se povećale šanse za trudnoću, često se prenosi nekoliko embriona odjednom, a kao rezultat toga se rađaju dve, a ponekad i tri bebe.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

'Blizanci' a rođeni u razmaku od nedelju dana TikTok/thebigbassfamilyadventure