Dečija manipulacija ponekad počinje nevino i slatko: "Podigni, pao sam!", ali se vremenom se može pretvoriti u prvu ucenu ako dete oseti da postoji prostor za to - na primer, dete namerno počinje da pada kako bi ga roditelji podigli i nosili, testirajući njegovu sposobnost da kontroliše ponašanje odraslih (na podsvesnom nivou).

Za svaki vid manipulacije uglavnom postoji uzrok, a deca koja ne dobijaju naklonost i negu odraslih, najčešće su sklona manipulaciji. Pribegavaju ovoj nepopularnoj psihološkoj tehnici kako bi privukla pažnju na sebe.

Koji su najčešći trikovi kojima deca pokušavaju da manipulišu odraslima?

1. Suze

Često su dečje suze samo metod koji se pokazao efikasnim u manipulaciji roditeljima. Ako sumnjate da dete pokušava da vas kontroliše na ovaj način, posmatrajte situacije u kojima ono počinje da plače. Ako se suze pojave tek nakon roditeljske zabrane ili ograničenja u nečemu, onda je ovo trik da ponovo pokušate da dobije ono što želi. Verovatno su roditelji u nekim situacijama popuštali detetu uplakanom, a ono je ovaj stil upravljanja roditeljima usvojilo kao priliku da se snađe.

Šta da radite? Važno je da ne ignorišete osećanja deteta: "Tužan si, uznemiren si" - pokažite mu da razumete kako se oseća. Detetu možete reći da saosećate sa njim, ali i dalje se držite zabrane i pravila.

2. Histerija i bes
Ako dete prvi put počne da besni i histeriše na nekom prepunom mestu, kao što je prodavnica igračaka, i kupite mu željenu igračku kako bi se smirilo, najverovatnije će pokušati da dobije ono što želi više puta na potpuno isti način.

Šta da radite? Glavna stvar je da se kontrolišete, jer dete pokušava da vas izbaci iz ravnoteže. Važno je ignorisati napad besa i udaljiti se. Možete brzo odvesti dete od predmeta njegove želje. Pokušajte da razgovarate sa njim, a ako ne odgovara na reči, samo stanite uz njega dok se ne smiri. Zapamtite da ćete, ako jednom podlegnete takvom ponašanju, zadržati dete u uverenju da uvek može da manipuliše, samo da padne na pod i valja se, a onda će dobiti ono što želi, tvrde stručnjaci.

3. Agresija

Kada dete pokaže agresiju ili razdražljivost, cilj mu je da roditeljima pokaže predstavu u kojoj ćete posle zavese morati da ispune sve njegove želje.

Šta da radite? Najbolji lek protiv ucene je demonstracija ravnodušnosti. Jasno izraženo nezadovoljstvo ponašanjem vašeg voljenog deteta i naknadni odlazak iz sobe omogućiće vam da umirite malu "svađalicu". Videvši da je scena pošla naopako, dete će i samo odustati od ideje da na ovaj način postigne ono što želi.

4. Sporost
Svrha ovakvog ponašanja je da se odraslima jasno stavi do znanja da bi iste radnje uradili brže nego da očekuju dete. Dete može i da se oblači dugo, nadajući se da će ga roditelji ostaviti kod sebe i da ga neće odvesti u vrtić.

Šta da radim? Postavite jasan vremenski okvir za dete. Recimo, ako nema vremena da nešto uradi, ostaće bez šetnje. U slučaju vrtića, jasno dajte do znanja da i dalje mora da ide, čak i ako kasni. Veoma je važno u borbi protiv odugovlačenja pokazati svom detetu da ćete striktno održati svoja obećanja. Ili ga ubrzajte nagradom. Na primer, da bi se dete brže obuklo, možete ga na sledeći način zainteresovati - "Ako se brzo obučeš, imaćemo vremena da se vozimo biciklom kasnije."

5. Prebacivanje krivice
Okrivljavanje nepostojećeg ili postojećeg prijatelja, ili mačke koja je razbila vazu, ili nekog drugog, veoma je popularan trik kojim deca pokušavaju da izbegnu kaznu.

Šta da radim? Možete naznačiti koji osećaj ga sprečava da izrazi krivicu. "Stidi se (uplašen je, oseća se krivim ..."), a takođe obećajte da ga nećete grditi ako kaže istinu i obavezno ispuniti svoje obećanje.

Najčešće reči kojima deca manipulišu da bi dobila ono što žele:

  • "Mama mi dozvoljava!" (koristi se kada mama nije kod kuće).
  • "Nikada to više neću učiniti."
  • "Kupi mi ovo, pa ću sigurno...
  • "A moja drugarica ima tri takve lutke..."
  • "Najbolji si na svetu! (ili, obrnuto, najgori!)"
  • "Ostaviću te!"
  • "Neću te više voleti..."

Naravno, to ne znači da se prema deci uvek treba ponašati tako da od nas nikada ništa ne dobiju. Dete je pitalo - mama i tata su to kupili ili mu dozvolili, i ovo je sasvim normalno. Ali važno je razlikovati normalan zahtev od manipulacije. Zapamtite da kada deci damo priliku da manipulišu, gubimo ne samo sebe, već i kontakt sa detetom, koje ostaje usamljeno.

Izvor: Yumama