Kada planirate kupovinu sa decom sigurno vas već hvata panika. Iako ima onih dana kada su klinci super raspoloženi i odlazak u prodavnicu se pretvori u super zabavu, priznaćete da su češće one situacije kada se kupovina pretvori u "pakao". Iako vam je sigurno lakše da u prodavnicu krenete sami, odlazak sa decom je idealan način da ih naučite kako da vam pomognu i kako da nauče da se ponašaju na javnom mestu.

Sledeći put probajte da primenite ove savete kako biste izbegli najgori mogući scenario:

Mudro izaberite doba dana za zajedničku kupovinu

Prevelika gužva i jaka svetla mogu da budu okidač da dete "poludi". Najvažnije je da imate u vidu dve stvari. Prva je da dete bude dovoljno odmorno, što znači da u kupovinu ne idete ako mu se spava ili ako je gladno, najbolje je da odete nakon spavanja. Drugo, odlazak planirajte kada nisu velike gužve, znači izbegavajte one delove dana kada svi odlaze u kupovinu-  kasnije popodne ili veče.

Obavezno napravite spisak za kupovinu

Ubeđeni ste da ništa nećete zaboraviti, budite sigurni da odlazak sa decom znači da ćete morati o svemu da vodite računa. Tako da je skoro sigurno da ćete preskočiti nešto što vam baš treba, a kupićete gomilu stvari koje su vam nepotrebne, ali su deca želala da uzmete.

kupivina-dete.jpg
Shutterstock Kupovina sa detetom

Odredite prioritete

Deci će ulazak u prodavnicu sigurno biti najzanimljiviji i na početku će uživati u kupovini, ali kako vreme odmiče ili se previše zadržite u prodavnici skoro je sigurno da ćete non stop slušati jedno te isto pitanje: "Da li smo završili!". Zato je najbolje da čim započnete kupovinu prvo uzmete najvažnije stvari, a ostalo što je manje bitno ostavite za kraj.

Postavite određena pravila pre kupovine

Zvuči nemoguće, ali ako dete ne pripremite za kupovinu i ne postavite granice, ono će to da doživi kao signal da može da radi šta hoće. Znači dogovorite se šta sme da kupi od slatkiša, a da ne pretera, koliko može daleko da se odvoji od vas, a da se ne izgubi. Ako bude slušao šta ste mu rekli, onda na kraju kupovine možete da ga nagradite nečim što stvarno želi da uzme.

Ponesite grickalice

Da biste izbegli jurnjavu i "divljanje" u prodavnici, obavezno ponesite neke grickalice koje deca vole i tako "kupite" mirno vreme. Podsetite ih kada krenete u prodavnicu da imate za užinu ono što najviše vole.

Uključite decu u kupovinu

Posebno ako su starija, sigurno će želeti da vam pomognu i osećaće se jako zrelo zbog toga. Neka vam donose namirnice, neka pomognu u odabiru, neka mere voće i povrće, sve će im to biti sigurno zanimljivo a i vama će da bude lakše.

devojčica-kupovina.jpg
Shutterstock Devojčica gura kolica u prodavnici

Pohvalite svaki put dobro ponašanje

Ovo nije samo vezano za kupovinu, neka vam generalno to bude praksa. Ako su stvarno bili dobri i slušali su vas, obavezno im to stavite do znanje i sami ćete se iznenaditi koliko im to znači.

Kako da sprečite izlive besa

Najgore što može da se desi da prilikom kupovine dete dobije izliv besa i da ne možete da ga smirite. To vas vraća na onaj savet da ga uvek pripremite za kupovinu i da postavite granice. Ako mu iznenada kažete "ne" skoro je sigurno da će vam napraviti scenu. Još jedna korisna stvar pokušajte da koristite reči „prvo/onda” ili „kada/onda”, kao što je „Prvo ćemo završiti kupovinu, pa idemo kući da se igramo.” Ako ne postoji način da ga smirite, jednostavno prekinite kupovinu, jer sledeće što može da se desi jeste da vi izgubite kontrolu.

(Yumama)