Kada dođe vreme da dete krene u vrtić, mnogi roditelji se pitaju da li je bolje da ih upišu u privatni ili državni, gde će se njihova deca bolje osećati i ko će im se više posvetiti.

Iskustva su razna, a ono što je roditeljima presudno jeste lokacija, usluga i sadržaj koji obdanište može da ponudi, broj dece u grupama, obrazovni program, ali i cene.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu kažu da sve više roditelja decu upisuje u privatne vrtiće.

"Mnogo su prisniji odnosi u privatnom, nego u državnom obdaništu. Vaspitači imaju više vremena da se posvete detetu, jer su grupe manje", kaže jedna majka, dok druga ima samo pozitivna iskustva iz državnog vrtića.

"Naslušala sam se raznih priča, od toga da učiteljice namerno otvaraju prozore zimi kako bi se deca prehladila, do toga da je dete redovno prljavih pelena u državnom vrtiću. Ono što je moje iskustvo jeste da moja devojčica već 8 meseci ide u državni vrtić, da je uvek vesela kada krenemo kod drugara, a po povratku kući se buni da želi još da ostane, i da o svojim učiteljicama uvek priča sa radošću. Nikada je nisam zatekla uprljanih pelena, uvek je presvučena, umivena, često i sa predivnim frizuricama. Ceo kolektiv je ljubazan i veoma razuman, posebno što je moje dete jedino u grupi alergičar. Ona ima svoj meni i od toga ne odstupaju, za sve što nisu sigurni prvo mene pitaju. Ne vidim da bi išta bilo bolje u privatnom vrtiću, osim možda novije opreme i lepših igračaka", govori za Yumamu mama Radmila.

Deca uživaju u vrtiću
Shutterstock Deca uživaju u vrtiću

Ono što mnogim roditeljima utiče na izbor su i veličina grupa. U državnim vrtićima su grupe brojnije nego u privatnim, što ne znači da su vaspitači manje posvećeni.

Ima dosta i onih koji su decu iz državnih vrtića prebacili u privatne jer nisu bili zadovoljni.

"Na tri meseca dobijam i izveštaj o napretku deteta, što u državnom nismo dobijali", kaže mama koja je premestila dete u privatnu ustanovu.

Cene i mesto

Za boravak dece u državnim vrtićima u Beogradu roditelji plaćaju 5.600 dinara mesečno. Ukoliko dete opravdano odsustvuje, cena je nešto manja.

Ukoliko dete dobije mesto u državnom vrtiću, roditelji mogu da prihvate to mesto ili da ga ipak upišu u privatni, ali u tom slučaju ne mogu da da koriste subvenciju.

Cene boravka u većini privatnih vrtića kreću se u proseku između 200 i 400 evra, ali ima i skupljih.

Deca u vrtiću
Shutterstock Deca u vrtiću

Ukoliko roditelj konkuriše za državni vrtić, ali ne bude primljeno, ili ukoliko konkuriše van roka, a nema mesta gde da ga prime, dobija odbijenicu sa kojom može da upiše dete u privatni vrtić uz subvenciju.

Ko ima pravo na subvencije za vrtić?

1. Roditelji ili staratelji koji su državljani Srbije
2. Roditelji ili staratelji čija su deca prijavljena na teritoriji grada u kome žive
3. Roditelji ili staratelji čije dete na konkursu za državni vrtić nije dobilo mesto u tom vrtiću

(Yumama)