Nijedan roditelj ne želi da prizna da je njegovo dete razmaženo, a većina je uverena da je njihovo roditeljstvo besprekorno. Međutim, stručnjaci za roditeljstvo kažu da je loše i razmaženo ponašanje deteta isključivo rezultat roditeljskog odgoja.

Kako biste stali na put tome, pročitajte koje su najčešće greške u roditeljstvu.

Roditelji sve obavljaju umesto dece

Deca danas nemaju nikakve zadatke ni obaveze u kući. Roditelji sve preuzimaju na sebe jer im je tako lakše i brže. Ali upravo zadaci u kući su od vitalnog značaja za detetov osećaj odgovornosti.

Postoje roditelji koji decu "plaćaju" iznošenje smeća ili pranje sudove, ali ni to nije ispravno jer će se dete navići na to da dobija finansijsku nagradu za svaku sitnicu.

Mama i tata raspremaju kuću
Shutterstock Mama i tata raspremaju kuću

Roditelj nije prijatelj

Svi želimo imati dobar odnos sa decom, ali stručnjaci kažu da postoji tanka granica koja se često pređe.

"Na kraju krajeva, ti si roditelj, ti si taj koji postavlja pravila i granice i deca ih moraju poštovati", kažu oni.

Ako decu od malih nogu ne učimo pravilima i granicama, vrlo teško će se i kasnije navići na iste. To ne znači nužno da budete strogi, samo da budete dosledni.

Porodica
Shutterstock Porodica

Popustljivi roditelji

Ako imate decu, znaćete kako je teško nositi se sa ispadima besa. I koliko god primamljivo bilo, popustiti i dati detetu ono što očajnički želi nije uvek najbolja opcija. Deca su ponekad pametnija od odraslih i vrlo brzo će shvatiti da je plakanje i vikanje, posebno u javnosti, najbrži način da dobiju ono što žele.

Udahnite duboko i ostanite što smireniji. To će i vašu decu naučiti da kontrolišu svoje emocije. Pokažite im da razumete zašto su uznemireni, ali nikada nemojte popustiti.

(Yumama)