Misteriozni hepatitis o kom bruji svet poslednjih dana i roditelje u Srbiji je zabrinuo jer se sumnja da je devetogodišnji dečak koji leži na Institutu za majku i dete, oboleo baš od njega.

Kako se već priča o pandemiji, dovodi se u pitanje da li će vrtići i škole nastaviti sa normalnim radom, jer ovaj virus zahvatabaš decu. Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu odgovorio je na najvažnija pitanja.

"Ne postoji ni jedan prijavljen slučaj u predškolskim ustanovama. Od kako je kovid infekcija stupila na snagu, mi striktno vodimo računa o svim merama, a ako nam stručnjaci nalože i dodatne mere kao što su rukavice za jednokratnu upotrebu i slično, naravno da ćemo sve obezbediti. Bezbednost dece u predškolskim ustanovama i školama, biće na najvišem mogućem nivou", rekao je Gak u emisiju "Jutro" na TV Prva, i dodao:

"Sve vreme smo slušali relevatne institucije i kada je pandemija kovida u pitanju, a ja se nadam da će se i ovaj slučaj završiti samo na sumnji i da će dečak biti dobro. Mi pratimo do kakvog će se zaključka doći. Ali ako dođe bilo kakva preporuka, stručnjaci će nam reći kako da se ponašamo ukoliko taj hepatitis ili drugi vid zaraze bude prisutan."

Slavko Gak
Printskrin, Youtube/PRVA Slavko Gak

Kako se ovaj virus može lako preneti prljavim rukama, ali i hranom koju deca konzumiraju u predškolskim ustanovama, Gak kaže da nema razloga za brinu.

"Reći ću vam samo da se analiza radnih površina radi svaki drugi dan, sve se proverava, tako da nema sumnje da je ishrana dece na bezbednm nivou. Da uvek može bolje, svakako, ali činimo sve kada je taj deo poslovanja u pitanju."

Dete jede
Shutterstock Dete jede

Vlada Crne Gore donela je odluku da zbog morbila koji vladaju u vrtićima, zatvore ove ustanove za svu nevakcinisanu decu, a evo šta mi možemo očekivati u narednom periodu:

"Kada nam relevatne zdravstvene institucije kažu da treba da zatvorimo vrtiće, mi ćemo zatvoriti. Ali ti ljudi su nas najbolje vodili i kroz kovid, evo već dve godine, i nismo imali potrebu da zatvaramo vrtiće. Tako će i ubuduće biti. Mi verujemo našim zdravstvenim ustanovama, i kako oni kažu, to ćemo i slediti", zaključio je Gak.

(Yumama)