Unos tečnosti, posebno čiste vode, je od velikog značaja za organizam kako odraslih, tako i dece. Stručnjaci kažu da deca koja dnevno popiju manje od 6-7 čaša vode mogu osetiti veliku količinu umora, imati neku vrstu vrtoglavice ali i glavobolje.

Međutim, ima dosta dece koja ne žele da piju vodu, i njihovi roditelji su na velikim mukama. Većina rado piju sokove uz koje unose i bespotrebne šećere, što treba izbegavati, jer prevelika količina sokova može ugroziti i zdravlje deteta.

Izdvajamo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da podstaknete dete da pije više vode:

1. Naučite ih od malih nogu, neka voda postane navika

Pedijatri preporučuju da počnete sa davanjem vode bebi onda kada počnete da uvodite čvrstu hranu. Deca koja odmalena piju dovoljno vode je neće odbijati ni kasnije kada porastu.

2. Budite primer

Ako vi ne pijete vodu, nemojte očekivati da će je piti dete. Budite primer i pokažite da volite vodu i da je ona normalna i redovna navika svakog dana.

Žena pije vodu
Shutterstock Žena pije vodu

3. Napravite raspored

Nekoliko osnovnih rutina možete uvesti. Na primer, čim ustane, neka popije vodu. Pola sata pre i posle obroka takođe. Pre odlaska u krevet isto.

4. Sve zaslađene napitke sklonite iz kuće

Dete će piti vodu samo kada ne postoji neka druga opcija. Zato bi najbolje bilo da dete nema oko sebe zaslađene napitke i da oni nisu svakodnevni, pa će voda postati redovno osveženje.

5. Neka dete redovno jede voće i povrće

Voće i povrće su odličan izvor vode, te se potrudite da to bude veoma važan deo ishrane.

Devojčica jede jabuke
Shutterstock Devojčica jede jabuke

6. Voda neka bude primamljiva

Možete u vodu staviti jagodicu, limun, borovnice... Neke voćkice koje će je učiniti malo drugačijom i primamljivijom detetu.

7. Koristite lepe flašice ili čaše

Deca vole lepe stvari, pa će i vodu više voleti ako se nalazi u flaši ili čaši koja im se sviđa.

(Yumama)