Tibetanci su poznati po svom mudrom i smirenom roditeljstvu. Njihovo viđenje dece i odgajanje, zadivljuje svet. Oni imaju 4 faza vaspitanja deteta. Toga se striktno pridržavaju, zato uvek odgoje srećno i zadovoljno dete.

Faza 1: pre nego navrši 5 godina

U ovom periodu na dete se gleda kao da je ono glavno u kući. Ne kažnjava se, ništa mu nije zabranjeno.

Decu mlađu od 5 godina odlikuje radoznalost, aktivnost i spremnost da istraže svet. Ali, ako nema iskustva, dete može ozbiljno da ugrozi sebe. Stoga, da biste ih zaštitili ne vičite na njih i ne psujte, već preusmerite njegovu pažnju na nešto drugo.

Faza 2: od 5 do 10 godine

U ovoj fazi roditelji decu tretiraju kao "robove", ali nikako se prema njima ne odnose sa okrutnošću. U ovom uzrastu kod dece se gradi logika, razvija se intelekt. Važno je pokazati detetu uzore koje može slediti. Ali nemojte dete previše opterećavati svojim željama.

Mama i ćerka uče
Shutterstock Mama i ćerka uče

Faza 3: od 10 do 15 godine

U ovom uzrastu na decu se gleda kao na odrasle ljude. Tibetanci decu ovog uzrasta pitaju za savet, podstiču nezavisnost... Možda mu možete sugerisati kako da se ponaša, ali nikako mu nemojte naređivati ili braniti nešto...

Tibetanci smatraju da roditelj mora izgraditi najpouzdaniji odnos sa svojom decom. Nikako ne smete detetu nametati akcije, već treba da ga usmerite, ohrabrite i odvratite od lošeg ponašanja.

Faza 4: od 15 i više godina

Do petnaeste godine dete završava proces formiranja ličnosti. Od sada bi trebalo da poštujete svoje dete. Što ste uradili do 15. godine, uradili ste! Tibetanci smatraju da je najvažnije u ranoj dobi vaspitati dete dobro, od 15. godine više ne možete promeniti čoveka!

(Yumama)