Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMA LJUTIH ZAČINA I GRDNJE: 4 taktike da odviknete dete od sisanja palca - "Pruža utehu i smirenje ali izgleda ružno"

Neke detetove navike mogu se rešiti uz pomoć upornosti roditelja.

 Dete, prst, sisanje Izvor: Shutterstock

Neka deca vole da koriste cucle, a neki u te shvrhe koriste svoje prstiće. Koji god izbor da naprave, razlog je samo jedan - to im pruža utehu i smirenje.

Kada dete malo poraste, sisanje prstića, posebno palca pokazuje da je umorno, uplašeno, bolesno, kada mu je dosadno ili kada pokušava da se prilagodi nekoj situaciji. Iako mnogima ovo deluje ružno i brinu se kako da dete odviknu od te navike, stručnjaci kažu da to ne može da im napravi problem sa ustima i zubima, sve dok ne izbiju stalni zubi, što je oko 6. godine, a do tada već svi izgube naviku sisanja.

Međutim, ako dete snažno sisa palac, stručnjaci kažu da ga ipak treba odvići od toga najkasnije do pete godine, a ako primetite bilo kakvu promenu u ustima ili zubima, svakako se konsultujte sa stomatologom.

Možda će vas zanimati

Većina dece se odviknu od sisanja palca između druge i četvrte godine, a ako i nastave sa tom navikom, u nekoliko koraka im i vi možete pomoći da zaborave na takvu vrstu utehe.

1. Prvi i glavni savet je: ignoriši!

Doktor Sers preporučuje: "Kao kod većine normalnog, ali dosadnog, dečjeg ponašanja, ako ne učinite ništa osim ignorisanja i prihvatanja, umesto palca dete će eventualno naći drugu zanimaciju."

2. Pozitivan podsticaj

Nacrtaj na papir nedeljni kalendar i označi svaki dan bez sisanja palca. To će biti podsticaj, da skupi što više naljepnica leptira, srca ili autića na kalendaru. Za svaki uspešan dan, pokloni mu neku sitnu nagradu.

 Dete spava sa prstom u ustima
Dete spava sa prstom u ustima
Izvor: Shutterstock

3. Bez bibera i ljute paprike

Porodični psiholog Jan Berman kaže: "Nemoj pokušavati da brzinski rešiš problem stavljanjem ljutih začina. Time ćeš samo frustrirati dete i učiniti ga više anksioznim. Velika je i verovatnoća da će, kad poraste, samo skinuti to sa ruke, a želja za sisanjem će biti još veća."

4. Nežni podsetnici

Ako dete nesvesno sisa palac, i ne koristi to kao način privlačenja pažnje, nežno ga podseti da prestane. Nemoj ga grditi ili kritikovati.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica