Kako odgajati srećno dete? Stručnjaci kažu da je srećno dete ono koje zna da je voljeno, sigurno, koje na primerima odmalena uči kako se treba ponašati prema drugima, koje ume da kaže šta oseća i gradi lepe odnose sa svojom okolinom.

Od rođenja, najvažniju ulogu u "pravljenju" srećnog deteta igraju roditelji. Oni će primerom pokazati šta je najbolje, oni će uvek biti tu za dete i od svoje porodice i kuće, bila ona velika ili mala, napraviti najlepši svet za njega. Ovo su navike roditelja koji gaje srećnu decu!

1. Nikad ne potcenjuju osećanja svog deteta

Dete možda ne ume da kaže kako mu je, šta želi ili da li nešto nije u redu. Ali roditelji će to prepoznati i uvažiti, nikada neće reći "ma, nije ti ništa". Čak i kod male dece, dobri roditelji će uložiti trud da saslušaju i pokušaju da pomognu. Deca koja su odrasla uz saosećanje i brigu o drugima, postaju ljudi koji se tako ponašaju.

2. Prave porodičnu tradiciju

I to ne neku "veliku", važnu, vezanu za praznik ili neki događaj. Roditelji srećne dece od bilo čega mogu da naprave tradiciju. Da li su to prženice nedeljom za doručak, šetnja četvrtkom do određenog mesta, ili neka aktivnost koja se radi u kući, na taj način navikavaju dete na druženje i lepe stvari kojima uvek mogu da se raduju. Prave tradiciju svoje porodice i grade je baš po svojim željama i potrebama!

3. Pokazuju ljubav

Roditelji mogu da pokažu ljubav rečima, ali mogu i malim gestovima, zagrljajima, poljupcima... Omiljenim jelom kada je dete neraspoloženo, ili malim kućnim slavljem kada napravi neki uspeh. Srećno dete je voljeno dete, koje zna da su mama i tata uvek tu za njega.

4. Kad je teško, igraju se - napolju!

Kada je dete neraspoloženo ili ljuto zbog nečega što se dogodilo izvan kuće, najbolje što možete da uradite je da ga izvedete napolje. Fizička aktivnost će mu pomoći da izbaci negativnu energiju iz sebe, a osnažiće vaš odnos i tako ćete mu omogućiti da zaboravi ružnu uspomenu tog dana, i pamti kako vam je bilo lepo dok ste se igrali. A sledeći put to probajte i ako ste vi imali težak dan na poslu ili ste nervozni, odmah ćete se oraspoložiti!

5. Pokazuju im lepotu sveta koji ih okružuje

Vode decu u prirodu, razgledaju s njima slike ili snimke dalekih, fascinantnih mesta. Uče ih o životinjama, pticama, ali i lepim stvarima koje nudi ljudska mašta. Čitaju im, pevaju i crtaju zajedno s njima.

Ne propustite ni spisak stvari koje srećne mame rade svakog dana!

(YuMama)