Fizijatar dr Žarko Radovanović govorio je na Prvoj o problemima s leđima kod dece, kao što su kriva kičma i ravna stopala.

Mališani nose teške torbe, slobodno vreme provode nad nekim elektronskim uređajem, i na roditeljima je da procene stanje njihovih leđa, pre nego što ono postane zabrinjavajuće i dovede do deformiteta kičme.

"Svaki period ima neki svoj problem za leđa i zglobove, počevši od rođenja kada beba može imati probleme sa kukovima. Kako deca rastu, tako dolazi do skolioze, lordoze, kifoze, to su najčešći deformiteti kičmenog stuba kod dece", rekao je on u Jutarnjem programu.

"Najvažnije je da roditelji prate dete kako bi uočili deformitete kičmenog stuba, naročito kada kupamo dete, tada moramo da obratimo pažnju na simetriju tela, da vidimo da li ramena 'padaju' i u koju stranu, da li kičma ide u desnu ili levu stranu. Skolioza je u 90 odsto slučajeva problem, a kod dece od devet do 18 godina to su kriva kičma i ravna stopala", rekao je doktor.

Kupanje deteta
Shutterstock Kupanje deteta

"Skolioza se tačno vidi golim okom, to je deformitet kičme u frontalnoj ravni, i nema filozofije, ona ide u levo ili desno. Malog je stepena u samom startu, i tada se rešava vežbama i rehabilitacijom. Ali ako skolioza uzme maha, ako je odstupanje 20-25 odsto, tada mora da se rešava čak i operacijom", upozorio je fizijatar.

Sledeći najčešći deformitet je kifoza, odnosno pogrbljenost u torakalnom delu leđa.

"Tada kažemo da ramena padaju unapred, jer se dete naginje zbog sedenja. Mnogo se vremena provodi za računarom, ali deca nose i teške torbe, pune knjiga. Najvažniji savet za roditelje je da obavezno povedu računa da dete torbu nosi na oba ramena, naročito devojčice je često nose samo na jednom. I tada će se desiti da jedno rame počne da se spušta", upozorio je on.

(YuMama)