Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada da nabavite detetu mobilni telefon?

„Svi u školi imaju mobilni“, počelo je dete da vam prigovara ovih dana. Da li je već toliko odraslo? Da li je zaista trenutak da mu kupite mobilni telefon?

 Izvor: Foto: Clipart

Već u prvim razredima osnovne škole, deca danas dobijaju svoj prvi mobilni telefon. Da li je to luksuz i tek puka moda ili prava potreba koju, kao roditelj, morate da zadovoljite – pitanje je na koji možete da odgovorite jedino vi i vaša porodica. Nipošto nemojte kupovati detetu telefon samo zato što kaže da bi volelo da ga ima ili zato što ponavlja kako ga imaju svi njegovi drugovi. Međutim, psiholozi smatraju da postoje okolnosti kad je ta nabavka sasvim opravdana.

Veća bezbednost je jedan od glavnih motiva koji za mnoge roditelje predstavlja ključni argument.  Ukoliko se dešava da dete samo čeka autobus na nekoj usamljenoj stanici, ako trenira neki sport i ima pauze između nastave i treninga, ako se događa da njegovi drugovi krenu bez njega kući – sve su to situacije kad bi bilo dobro da dete može da vas pozove i da mu makar "virtuelno" pravite društvo.

Software:GIMP 2.6.10 Created: 2010:09:13 13:04:29

Prenatrpan raspored je drugi razlog koji roditelje motiviše da detetu kupe mobilni telefon. Deca su danas zaista rastrzana između škole, drugova, porodice i vanškolskih aktivnosti – sporta, muzike, učenja stranih jezika. Ni vaš radni dan se ne skraćuje, već se dešava da imate sve više obaveza, zar ne? Mobilni telefon može da vam pomogne da lakše održavate komunikaciju s detetom – možete da proverite da li je na vreme stigao na trening, da li je nastavnica klavira odlučila da malo produži čas... Zamislite koliko olakšanje biste doživeli da je moglo da vam pošalje poruku onog dana kad je zakasnilo kući zbog prekinutog saobraćaja na mostu!

Svaka porodica može imati i neke svoje specifične razloge. Mama sa jednog roditeljskog foruma prepričala je i traumatičan trenutak kad se iznenada onesvestila kod kuće, a njena trogodišnja ćerkica zatekla mobilni pored nje i pritiskom na zelenu slušalicu pozvala baš tatu! Veliko je pitanje da li bi to uspela da uradi sa fiksnim telefonom. Ovaj slučaj je možda suviše ekstreman, ali većina roditelja smatra da je onaj trenutak kad „pustite dete samo u svet“ – u školu ili kod drugova – istovremeno i odgovarajući momenat da mu date mobilni telefon.

Ne zaboravite da to ne mora biti i njegov lični telefon. U prvo vreme i za kratke izlaske možete da mu date na korišćenje i svoj rezervni aparat – tako će dete polako učiti kako da se njime koristi i sticati odgovornost umesto da misli kako je to nova igračka. Prelazno rešenje je da dobije svoj telefon, ali ne i pravo da ga stalno nosi. Jednostavno, odredite koje su to prilike kad želite da dete ima i ovo sredstvo komunikacije na raspolaganju. U svim ostalim situacijama, telefon treba da stoji na dogovorenom mestu u kući i da se nepredviđeno koristi samo u hitnim slučajevima. Na kraju, kad procenite da su se stekli svi uslovi da dete počne da stalno nosi mobilni telefon, dogovorite osnovna pravila njegove upotrebe i ne propustite da dete upozorite na pretnje koje vrebaju u prostoru mobilne komunikacije u koji  ulazi pomoću ovog uređaja. Prednost mobilnog telefona je i u tome što možete da u velikoj meri kontrolišete njegovu upotrebu.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica