Kašalj je jedan od najčešćih simptoma različitih dečjih bolesti. Ponekad je veoma uporan i dugo traje, neretko im ometa san, ali dobra vest je da iako može da zvuči užasno, najčešće nije znak nekih ozbiljnih zdravstvenih problema kod mališana.

Pročitajte kako da prepoznate različite vrste kašlja, na šta mogu da ukažu i kada bez odlaganja treba da odvedete kod lekara.

1. Vlažan i produktivan kašalj

Kod vlažnog i produktivnog kašlja se sekret sliva niz grlo tokom noći i najčešće je praćen i curenjem iz nosa.

Najčeći uzrok: infekcija (poput prehlade, sinusitisa ili zapaljenja pluća) ili alergije.

Kako se leči: Koristite slani rastvor za nos i često nudite detetu tečnost, kako bi se razredio sekret. Mlečni proizvodi mogu da učine sekret gušćim, zato gledajte da ih dete ne unosi previše kada ovako kašlje. Ipak, bebama mlađim od godinu dana će svakako biti potreban uobičajeni unos mleka.

Ukoliko se uz kašalj javlja i povišena telesna temperatura, najbolje je da odete kod lekara kako bi se isključila neka ozbiljnija infekcija.

2. Suv i hrapav kašalj

Kod ovakvog kašlja, najčešće je u pitanju iritacija disajnih puteva deteta. Tipično je da ima veoma malo ili nimalo sekreta u kašlju.

Najčešći uzrok: Infekcija, alergen ili neki drugi iritant, poput prašine, polena, duvanskog dima.

Kako se leči: Ublažićete ga korišćenjem kapi za nos i unošenjem dosta tečnosti, a ako sumnjate da je u itanju alergija, najbolje je da ograničite kontakt deteta sa alergenom koji mu smeta i sačekate. Ako ste zabrinuti, svakako možete da se obratite lekaru.

3. Kašalj koji zvuči poput laveža

Ovakav kašalj javlja se kada su disajni putevi deteta suženi i/ili upaljeni.

Najčešći uzrok: krup (sapi, laringotraheobronhitis), viralna infekcija koja se uglavnom pogoršava noću.

Kako se leči: Pustite vruću vodu u kupatilu kako bi se podigla para i sedite sa mališanom u toj prostoriji 15-20 minuta. Takođe, prijaće mu i da izađete napolje ako je vazduh svež, ali ne hladan. Ukoliko dete ima problema sa disanjem, idite kod lekara.

4. Kašalj praćen zviždanjem

Ova vrsta kašlja znak je da dete ima sekret u disajnim putevima ili da mu se sekret sliva u grlo.

Najčešći uzrok: astma ili broniolitis, infekcija malih disajnih puteva koja se uglavnom javlja kod dece mlađe od tri godine, piše everymum.ie.

Kako se leči: Najbolje je da odete kod lekara kako bi utvrdio šta je tačno problem. Ako dete ima astmu, možda je potrebna promena doze ili vrste leka, a ako je u pitanju infekcija, moguće je da će biti potreban antibiotik.

5. Jak kašalj praćen dubokim udahom

Ova vrsta kašlja prepoznaje se po tome što je kašalj tako jak da dete maltene izbaci sav vazduh iz pluća, pa mu je potrebno da nakon toga duboko udahne.

Najčešći uzrok:veliki kašalj, bakterijska infekcija poznata i kao pertusis.

Kako se leči: Idite kod lekara jer je najverovatnije potreban antibiotik koji će umanjiti rizik za širenje infekcije, ali neće izlečiti kašalj niti skratiti njegovo trajanje. Veliki kašalj može da bude opasan, naročito za bebe, zato je važno da se javite lekaru ukoliko sumnjate da je to u pitanju.

Kada morate kod lekara

U velikom broju slučajeva, kašalj ne treba da vas brine, ali evo u kojim situacijama treba odmah da odvedete dete kod lekara:

 • ima poteškoće sa disanjem ili se "muči" da diše
 • diše uzbranije nego inače
 • koža ima plavkastu boju na usnama, licu ili jeziku
 • ima visoku temperaturu (posebno ako dete kašlje, a ne curi mu iz nosa i nos mu nije zapušen)
 • ima čak i malo povišenu temperaturu i mlađe je od tri meseca
 • dete je odojče (tri meseca ili mlađe) koje kašlje više od par sati
 • čujete huk kada dete udahne nakon kašljanja
 • iskašljva krv
 • čujete šištanje kada dete udahne
 • čuje se zviždanje kada dete izdiše
 • dete je malaksalo, nervozno i razdražljivo
 • dete je dehidriralo

BONUS VIDEO:

Kako zvuči veliki kašalj kod dece 2 TikTok/helpathand_education

(Yumama/N. Z.)