U većini slučajeva je noćno znojenje kod dece sasvim normalna i prolazna pojava. Ukoliko se dete znoji noću, to ne mora da bude uzrokovano samo predebelom pidžamom ili prekrivačem. Verovali ili ne, vaš mališan može da se znoji uprkos tome što je u sobi prohladno, a razlozi mogu da budu različiti.

Zašto se dete znoji noću

Ono što mnogi ne znaju je da bebe i mala deca provode više vremena tokom sna u REM fazi, odnosno fazi dubokog sna, nego odrasli i starija deca. Tokom ove faze se ubrzava rad srca, zbog čega su mališani skloniji obilnijem znojenju tokom noći. Bebe i mala deca takođe imaju nezreo nervni sistem, što znači da ne mogu ni da regulišu svoju telesnu temperaturu tako efikasno kao odrasli, piše babycenter.com.

Noćno znojenje kod dece može da varira od blažeg znojenja, preko toga da se detetu znoji samo glava, do toga da bude potpuno mokro, toliko da morate da mu presvučete pidžamu i promenite posteljinu. Lokalizovano znojenje na dlanovima ili stopalima takođe može da se javi jer na njima ima najviše znojnih žlezda na telu.

Svakako, razlog znojenja može da bude da je detetu pretoplo u sobi. U tom slučaju, ono će početi da se znoji ranije u toku večeri, pre nego što dođe do faze dubokog sna.

Noćni terorje još jedan od potencijalnih uzroka znojenja tokom sna. Prepoznaje se po naglim buđenjima iz sna, a dete najčešće vrišti ili neutešno plače. Iako izgleda dramatično, potpuno je bezopasan, a razliku od košmara, dete se sutradan ne seća ove neprijatne epizode.

Generalno, noćno znojenje će se vremenom smanjivati. Dete će se i kada odraste znojiti noću (svi se znoje), ali verovatno manje. Takođe, biće dovoljno veliko da može da pomeri pokrivač sa sebe ukoliko mu je vruće.

Kako da pomognete detetu koje se znoji dok spava

Evo šta možete da pokušate kako bi se dete manje znojilo tokom noći:

  • Obucite mu laganiju pidžamu i gledajte da bude od tanjeg pamuka.
  • Koristite odgovarajuću posteljinu, odnosno birajte onu od prirodnih materijala.
  • Ne pokrivajte dete previše. Obratite pažnju na debljinu pokrivača, kao i na materijale.
  • Provetrite sobu. Idealno bi bilo da temepratura u prostoriji za spavanje bude između 18 i 22 stepena.

Kada da odvedete dete kod lekara

U najvećem broju slučajeva, noćno znojenje je sasvim nromalno, ali ponekad može da ukaže na neki manji problem ili ozbiljnije zdravstveno stanje. Na primer, dete će se više znojiti kada ima prehladu ili neku infekciju, dok se telo bori. Takođe, može se više znojiti i dete koje ima apneju u spavanju.

Deca sa preterano aktivnim znojnim žlezdama mogu da imaju hiperhidrozu, odnosno prekomerno znojenje. U tom slučaju, znojenje može da se javi na određenim delovima tela ili na celom telu. Međutim, hiperhidroza je izraženija danju nego noću.

Neka medicinska stanja, uključujući infekcije, hronične bolesti ili hormonski poremećaji mogu da dovedu do prekomernog znojenja. Ako sumnjate da vaše dete ima hiperhidrozu, potražite mišljenje lekara.

Takođe, ukoliko dete uz noćno znojenje ima i druge simptome, poput groznice, naglog mršavljenja, kašlja, dijareje, hrkanja, nedostatka vazduha, pauza u disanju, bola u određenoj području, obavezno se javite lekaru.

BONUS VIDEO:

Kako umiriti dete pred spavanje TikTok/courtneyenglish.ot

(Yumama/N. Z.)