Većina majki kada primete neprijatan miris znoja u predelu pazuhu kod deteta predškolskog uzrasta počinju da brinu. Kako se ispostavilo, ovo je uobičajen trend danas – deca rano odrastaju. Koji su razlozi zašto znoj deteta počinje neprijatno da se oseća?

Jedna mama je osetila kod sedmogodišnje devojčice jak neprijatan miris znoja, a onda se obratila lekaru. Evo koje je odgovore dobila:

"Pre otprilike tri meseca naišli smo na problem. Moja ćerka ima sedam godina i kod nje sam osetila jak miris znoja. Ovo me je iznenadilo. Prvo sam pomislila da sam je možda previše toplo obukla za napolje. Deca aktivno trče i igraju se. Ali tri dana kasnije, kada nije išla u šetnju, već je ceo dan bila kod kuće, uveče joj se isti miris pojavio u predelu pazuha. Već sam ozbiljno počela da se pitam u čemu je problem, pošto je moja ćerka još bila dete. Zakazala sam sastanak sa pedijatrom da dobijem uputstva za testove. Mislila sam da je možda hormonska neravnoteža.

Morala sam da čekam dva dana pre zakazanog termina, a ja sam, kao i mnogi, počela da čitam informacije na internetu samo da bih shvatila zašto se to dešava kod sedmogodišnjeg deteta. Razlozi su bili različiti: loša ishrana (konzumacija gaziranih pića, brze hrane i dimljene ribe u velikim količinama), hormonski disbalans, pa čak i nervi, stres. Ali ništa na listi nije odgovaralo mojoj ćerki. Imamo veoma ograničene količine gaziranih pića, skoro godinu dana uopšte ne jedemo brzu hranu, a ona ne jede ribu.

Kada smo stigli na kliniku, doktorka nam je ispisala sva uputstva, ali i rekla da deca sada brže rastu, a pubertetčesto počinje sa oko sedam godina. Istovremeno, ponekad ranije, mogu početi da funkcionišu velike znojne žlezde. Stoga je doktorla rekla da je to prirodno. Savetovala me je da se tušira svako veče (ranije smo to radili jednom u dva-tri dana), da pije češće vodu i da izbegava dimljenu i slanu hranu u većim količinama. Upućeni smo i kod endokrinologa, koji je posle pregleda rekao da je telesni miris kod deteta od pet do osam godina normalan, ali ne tako čest kao kod dece preko 12 godina. Ovo je karakteristika autonomnog nervnog sistema. Najverovatnije će to biti slučaj tokom celog vašeg života.

Proizvodnja znoja i njegov miris zavise od aktivnosti znojnih žlezda i karakteristika kože svake osobe. Sam miris dolazi od kontakta znoja sa prljavštinom i bakterijama na koži. Endokrinolog je dodao da sa sedam godina miris može da nestane na neko vreme, ali da će se ponovo pojaviti oko devete godine. Rečeno mi je da ni u kom slučaju ne smem da koristim dezodoranse, čak ni prirodne, koji se sada aktivno preporučuju tinejdžerima, pa čak i deci. Na raznim forumima mama ima dosta takvih informacija. I verujem da je bolje da perete pazuhe dva puta dnevno nego da počnete da koristite dezodorans nepoznatog sastava i da zapušite pore.

Dok sam čitala informacije na raznim stranicama, saznao sam da mnogi ljudi sada primećuju rast kose kod osmogodišnjih devojčica. Da li sada svi zaista počinju tako rano da rastu? Odgovor na ovo pitanje dobila sam i od pedijatra. Ona je potvrdila ovu informaciju, rekavši da sve više roditelja postavlja ovo pitanje. Sada sedim i psihički se pripremam da moja ćerka odraste.

Prošlo je skoro mesec dana od naše posete klinici. Držimo se saveta, svakodnevno peremo pazue antibakterijskim sapunom, menjamo majice svaka dva dana, peremo odeću moje ćerke odvojeno od odeće mog sina. Jednom nedeljno menjamo posteljinu. Moja ćerka dnevno popije oko litar vode, a pije i voćni čaj. Već vidim rezultat: miris nije potpuno nestao, pojavljuje se ponekad, posle dosta aktivnosti, ali ne tako često kao ranije," piše Ekaterina Kiselenko za lucky-child.com.

Napomena: Ukoliko primetite da se vaše dete često znoji i da se oseća neprijatan miris koji ranije niste primetili, konsultujte se sa pedijatrom!

BONUS VIDEO: 

Pravila pedijatra za svoju decu TikTok/beachgem10

  (Yumama/T.A.S.)