Sve češće se roditelji žale da njihovi mališani od nekih 9-10 godina počinju da dobijaju neprijatan miris znoja, a evo o čemu je reč. To što ste primetili je samo podsećanje za roditelje da njihova deca rastu i približavaju se pubertetu.

Kada deca počnu da mirišu drugačije, to je normalan deo odrastanja i potrebno je da održavaju svoju higijensku rutinu kako bi bili sveži.

Neprijatan miris tela je obično znak puberteta

Roditelje i decu ne bi trebalo da uznemiri normalan miris znoja. To je uzrokovano hormonskim promenama koje dolaze kada deca ulaze u pubertet. Diskusija sa roditeljima i knjige o pubertetu mogu pomoći deci da nauče više o tome zašto se njihovo telo menja i šta mogu da očekuju.

"Neprijatan miris tela signalizira početak puberteta, i može se primetiti već sa 7 godina kod devojčica i 9 godina kod dečaka", kaže pedijatar,

Ako neprijatan miris tela počne pre 7-9 godina ili ima čudan miris, zakažite pregled kod pedijatra. Određena medicinska stanja poput dijabetesa tipa 1 mogu izazivati miris acetona. Ishrana koja uključuje puno masne hrane može izazvati neprijatan miris kod dece svih uzrasta.

Prekomerno znojenje takođe može da izazove neprijatan miris kada se kobinuje sa bakterijama koje se prirodno nalaze na vašoj koži.

Ako se dete preterano znoji, obratite se lekaru.

Znoj
Shutterstock Neprijatan znoj kod dece

Kako održavati higijenu kada neprijatni miris počne?

U vreme kada počne miris tela, deca treba da se tuširaju ili kupaju svakog dana. Kupanje nakon fizičke aktivnosti posebno je važno za ispiranje znoja koji se spojio sa bakterijama na koži.

"Zaista je važno da deca svakodnevno nose čisto donje rublje, čarape i drugu odeću jer odeća u kojoj se dete znojilo može da zadrži bakterije i izazove neprijatan miris", kaže pedijatar.

Dezodoransi i antiperspiranti mogu pomoći u smanjenju mirisa, uključujući miris izazvan znojenjem kod aktivne dece. Deca mogu da koriste i proizvode bez mirisa ako ne vole ili su osetljivi na dezodoranse sa mirisom.

Osim praktikovanja dobre higijene, održavanje hidratacije i zdrave ishrane koja ne uključuje puno masne hrane trebalo bi da pomogne u smanjenju neprijatnog mirisa.

(Yumama)