Prošle nedelje, Amerikanka Kristal Kejn je rodila devojčicu Karismu, osam nedelja pre termina. Međutim, kako prenosi lokalna stanica KATU iz Portlanda, dok je beba bila još u inkubatoru, doktori iz Univerzitetske bolnice u Oregonu, zabranili su ovoj mami da doji svoju ćerkicu zbog upotrebe marihuane.
Kejn je izjavila da joj je upravo babica savetovala da konzumira travu tokom trudnoće kako bi kontrolisala anksioznost i mučninu.
"Nedozvoljene supstance kao što su kokain i kanabis, mogu da se pronađu u majčinom mleku, a njihova upotreba tokom dojenja je zabrinjavajuća, pogotovo u pogledu dugoročnog razvoja mozga novorođenčeta i ostalih mogućih kontraindikacija", poručuju sa Američke akademije pedijatara ističući jasan stav o upotrebi psihoaktivnih supstanci tokom trudnoće i dojenja.
Takođe, istraživanje iz 2009. godine, pokazalo je da izlaganje bebe marihuani posredstvom majčinog mleka, utiče na smanjenje mišićnog tonusa.
Nasuprot brojnim informacijama i kontraefektima marihuane, mama Kejn ne veruje u to da njena beba tokom dojenja može biti izložena THC-u, jednom od sastojaka koji je odgovoran za psihološke efekte marihuane. 

"Postoji nekoliko studija koje pokazuju da to ne može da se desi, da marihuana ne može da se zadrži u mlečnim kanalima. Vaše telo je neka vrsta filtera", rekla je Kejn izražavajući zabrinutost zbog nedovoljnog broja istraživanja povezanosti upotrebe psihoaktivnih supstanci i dojenja. 

Rut Lorens, ekspert sa Univerziteta Medicinskog centra u Ročesteru, potpuno se slaže da je ovaj fenomen nedovoljno istražen.

"Jedan od problema predstavlja nedovoljno istraživanje ovog problema. Kada govorimo o lekovima, znamo tačnu dozu, vreme u koje uzimamo i informisani smo o nuspojavama i rizicima koji određeni lek donosi. Nevolja sa marihuanom je što na neki način kruži vašim telom. Nije kao uzimanje aspirina."
Međutim, lekari iz bolnice u Oregonu ponudili su kompromis Kejn.
"Dali smo mami da potpiše odricanje i priznanje o upotrebi marihuane i potencijalnih rizika koje ona nosi. Mi razumemo dobrobit i važnost majčinog mleka, ali ne želimo da se nađemo u situaciji da majka nastavlja da koristi psihoaktivnu supstancu i da može da kaže kako nije dobila potrebne informacije od nas, da nije informisana o rizicima i to je onda zapravo način da dokumentom roditelji priznaju rizike", dodaju lekari ove bolnice.

Da li vi opravdate ovu mamu?
*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.