Takođe poznato kao „stiming“, ova ponašanja dece sa autizmom, se često karakterišu krutim, ponavljajućim pokretima i/ili vokalnim zvucima, koje dete često ne može da prestane da ponavlja, veoma dugo, do potpunog iscrpljivanja. Često se dešava kada je dete pod stresom, ne može da se izbori sa emocijama kao što je strah, ljutnja, bes. Takođe slično se dešava i kada su u nekom kreativnom procesu pa pokušavaju da obrade informacije, dožive, obrade emocije, traže rešenje. Bitno je za roditelje da umeju da iskomuniciraju kada se dete nađe u ovakvoj situaciji, jer često oni nisu u stanju da kažu objasne, o čemu se radi, da li im treba pomoć ili samo prostor da se izraze, onako kako im je u tom trenutku neophodno.

Posebno je teško ako se ovakva situacija dešava na javnom mestu, jer mnogi prolaznici ne razumeju o čemu se radi i vrlo pogrešno mogu da odreaguju, što dete može još dodatno da uznemiri. Jako je važno da zato nikada nisu sami u javnosti, imaju osobu od poverenja, koja će ih ispratiti, u krajnjoj liniji objasniti prolaznicima da je sve u redu.

Jedna takva situacija, kada je Toren Volf (16) dečak iz spektra autizma , čak pet sati koračao napred nazad, je uznemirila njegovu mamu, pa su u vrlo edukativnom videu objasnili, sve što mnogi ne znaju o stimingu, ponavljajućim radnjama koje su karakteristične za osobe iz spektra autizma.


(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Rani znakovi autizma Tiktok/happy_ville