Gvožđe je jako važan nutrijent koji je na prvom mestu neophodan za razvoj i rast deteta. Međutim sve više je dece koja usled nedostatka postaju anemična. Pedijatri apeluju na roditelje da takvo stanje ne shvate olako jer može da izazove ozbiljne posledice.

Najveći rizik od nedostatka gvožđa imaju bebe koje su prerano rođene ili imaju malu porođajnu težinu, dojene bebe koje ne dobijaju dohranu koja sadrži gvožđe nakon navršenih 6 meseci, bebe koje piju adaptirano mleko koje nije obogaćeno gvožđem, deca od jedne do pet godina koja piju više od 710 mililitara kravljeg, kozjeg ili sojinog mleka dnevno, deca koja imaju određena zdravstvena stanja kao što su hronične infekcije ili ograničena prehrana, deca koja ne jedu dovoljno hrane bogate ovim nutrijentom i deca koja imaju prekomernu težinu. Pedijatri upozoravaju da su većem riziku takođe izložene devojčice u pubertetu jer njihovo tela gube gvožđe tokom menstruacije.

Kako da prepoznate da vam je dete anemično?

Manjak gvožđa može šre svega da utiče na sposobnost deteta da dobro funkcioniše preko dana. Međutim, većina znakova kod dece ne pojavljuje se sve dok ne dođe do anemije uzrokovane upravo tim nedostatkom koji nije na vreme prepoznat.

umor-dete-san.jpg
Shutterstock Umorno dete

Znakovi nedostatka ovog važnog nutrijenta uključuju bledu kožu, umor, hladne ruke i noge, usporen rast i razvoj, slabiji apetit, ubrzano disanje, probleme u ponašanju, česte infekcije i neobična želja za konzumiranjem stvari kao što su led, zemlja, pesak, papir i slično posebno kod male dece.

(Yumama)