U Danskoj deca se igraju napolju po hladnom i kišnom vremenu, penju se na visoka stabla bez i gaze po barama, igraju se sa blatom, kotrljaju se niz liticu, mokra su i od štapova prave noževe.

I dok su danas mnoga deca pred ekranima, Danci biraju da njihovi mališani provode što više vremena napolju - bez brige da li će se uprljati ili udariti. Za Dance, ovo je prilično normalno okruženje za odrastanje.

Nedavno se pojavio video snimak koji je objavio na mrežama danski privatni vrtić. Na snimku su prikazana deca koja se valjaju u blatu. Mnogi stručnjaci za razvoj ističu da je igranje u blatu povezano sa brojnim benefitima:

  • blato čini srećnim zbog izlaganja prijateljskim bakterijama u zemljištu (Micobacterium Vaccae) koje stimulišu imuni sistem uzrokujući da mozak oslobađa serotonin, endorfin koji se koristi za regulisanje raspoloženja.
  • pojačava moždanu aktivnost – kada se deca igraju blatom, koriste sva svoja čula, što rezultira veoma stimulisanim i aktivnim mozgom.
  • fizička aktivnost – kada se deca igraju na otvorenom i u blatu, povećavaju se usputno kretanje i fizička aktivnost, pomažući deci da održe zdrav način života i razviju kondiciju.
  • kreativnost - otvorena priroda igre u blatu je savršena za mozak u razvoju. Nema kraja kreacijama, idejama i igrama koje će deca izmišljati.
  • učenje – Dok se igraju sa blatom, deca uče i testiraju teorije, kao i razvijaju osnovno razumevanje matematike i pismenosti.
  • smanjuje stres – Igra na otvorenom može smanjiti nivo anksioznosti i stresa kod dece.

Pored navedenog, blato može da bude zabavno i da čini da dete bude u kontaktu sa prirodom. Snimak iz vrtića u Danskoj šerovan je i u Srbiji na više stranica, a komentari mama su bili podeljeni. Dok jedne mame žele da se ovo uvede kod nas, druge misle da je previše.

"Dok ovo gleda prosečna srpska majka, levi kapak joj se trajno spušta dok joj se donja vilica koči, a nervni sistem baguje" - bio je jedan od šaljivih komentara.

"Meni je ovo previše iskreno. Naravno da dete treba da bude dete, skače po baricama, isprlja se, ali oni su ovde njih namenski obukli i ubacili da se valjaju kao prasići. Sve je okej kada je sa merom, ali ovo je otišlo u krajnost." - napisala je druga mama.

"U našoj školi decu ne pustaju na veliki odmor kada padne mala kisica, izgovor isprljaće se deca i uneće blato u ucionicu. Nažalost daleko smo mi od njih" - bio je još jedan od komentara.

"Ko nije video srećnu decu na ovom videu, propustio je poentu." - istakla je druga mama.

Šta vi mislite - da li je u redu da se deca igraju tako što će se valjati u blatu? Popunite anketu ispod!


BONUS VIDEO:

Mama ne kupa decu svako veče TikTok/halliemkc


(Yumama/T.A.S.)