Mnogi od nas su od detinjstva uplašeni "horor pričama" da su tamni krugovi ispod očiju znak anemije ili problema sa bubrezima. Često smo čuli uzdahe roditelja o tome kako nismo dobro jeli ili nismo provodili dovoljno vremena na suncu. Ali da li prisustvo modrica ispod očiju deteta od 2-7 godina zaista znači nešto loše, ili je to karakteristika tela određene osobe? Ruski pedijatar Aleksandar Droganov odgovara za portal Parents.ru:

"Roditelje često brine pitanje zašto njihovo dete sa 2, 3, 4 godine ima primetne podočnjake, kao da se ne naspava ili se ne oseća dobro. Istovremeno, beba u ovom uzrastu definitivno puno spava, pa roditelji počinju da brinu da li je bolesno. Anksioznost se još više povećava kada tamni kolutovi ispod očiju ne nestaje ni nakon kvalitetnog sna, dobre ishrane i uzimanja vitamina.

U stvari, ako se takva osobina stalno posmatra kod deteta, onda nema potrebe za panikom. Najverovatnije, ova karakteristika je karakteristična za tanku kožu deteta, a to ne znači ništa loše.

Mnoge zdrave bebe imaju takve manifestacije, a njihovi tačni uzroci su nepoznati. Ova individualna karakteristika se smatra nezavisnom pojavom, ne odnosi se na simptome bilo koje patologije i naziva se terminom "periorbitalna hiperpigmentacija" .

Postoji teorija da se modrice ispod očiju kod dece mogu pojaviti zbog karakteristika pigmentacije kože i venskog odliva krvi. Ovo je posebno primetno na bledoj koži, kroz koju bukvalno sijaju krvni sudovi, stvarajući ljubičastu nijansu. Obratite pažnju da li ostali članovi porodice imaju ovu osobinu. Ako roditelji primete iste ljubičaste krugove ispod očiju, dete je možda nasledilo ovu osobinu. Periorbitalna hiperpigmentacija ima genetski faktor.

Zašto moje dete ima podočnjake?
Zatamnjenje ispod očiju ne mora biti ljubičasto. Mogu biti smeđe, zelenkaste ili crvenkaste, u zavisnosti od tona vaše kože.

Crvenilo u ovoj oblasti često se ne javlja samostalno, već usled zapaljenskih procesa ili trenja. Takođe je vredno obratiti pažnju na to da li postoje crveni krugovi ispod oba oka ili samo ispod jednog. Pažljivije pogledajte da li dete trlja oči. To se može dogoditi zato što je umorno, na primer, predugo gleda TV ili koristi uređaje. Takođe, takvo crvenilo se može javiti sa alergijskim manifestacijama i konjunktivitisom. Zbog stalnog svraba i suzenja očiju, dete zaista često trlja oči i ovde treba da se obrati lekaru.

Zašto je dete odjednom imalo podočnjake?
Već smo saznali da hiperpigmentacija ispod očiju može biti normalna varijanta. Drugo pitanje je ako se modrice ispod očiju pojavljuju sporadično. Ako su nastali zbog nedostatka sna, lako ih je pratiti. Pokušajte da stavite bebu rano u krevet i praktikujte dobru higijenu sna tako da beba spava u mračnoj, tihoj prostoriji gde je neće uznemiravati. Ne zaboravite na spavanje tokom dana ako je vaše dete mlađa od 4-5 godina. Ako je uzrok zatamnjenja ispod očiju nedostatak sna, onda će nakon kvalitetnog sna postati manje primetni.

Takođe se pobrinite da vaše dete provodi dovoljno vremena na otvorenom i manje sedi ispred televizora. Ako dete ne dobija dovoljno kiseonika i malo se kreće, dotok krvi u tkiva se pogoršava, a modrice ispod očiju se pogoršavaju. Želeo bih da poništim da povećanje vremena koje dete provodi ispred ekrana pametnog telefona, tableta, računara ili televizora ne utiče na njegovo obrazovanje, baš kao i čitanje u mraku, ali utiče na njegovo blagostanje.

Dakle, ne treba se plašiti samih podočnjaka, već primetne promene u njihovom ispoljavanju i drugim pratećim simptomima.

Uzroci tamnih krugova

Zatamnjenje ispod očiju često se može primetiti kod dece sa alergijskim oboljenjima i bolestima ORL organa, kao što su:

  • rinosinusitis
  • hipertrofija adenoida
  • alergijski rinokonjunktivitis
  • bronhijalna astma
  • ponekad - akutne respiratorne infekcije i dehidracija

Sva ova stanja praćena su otežanim disanjem u nosu, otokom u nosu i sinusima, a kao rezultat toga, venski odliv krvi u predelu nosa postaje otežan. Zauzvrat, ovo može doprineti promenama u tonu kože oko očiju.

Navedene bolesti se mogu dijagnostikovati i lečiti. Još jednom želim da naglasim da krugovi ispod očiju u ovom slučaju neće postati jedini simptom!

Što se tiče nedostatka gvožđa , parazitskih infekcija i funkcionisanja gastrointestinalnog trakta, koji se pripisuju pojavi tamnih krugova ispod očiju, ovo ostaje nepotvrđena pretpostavka. Da biste bili upućeni na dijagnozu bolesti, potrebni su drugi simptomi.

Da rezimiram, želeo bih da naglasim da ako dete nema pritužbi, onda tamni krugovi ispod očiju nemaju nezavisan klinički značaj i, u odsustvu drugih simptoma, nije potreban dodatni pregled. Ako roditelj sumnja da su tamni krugovi ispod očiju kod deteta normalni, ili ako postoje druge pritužbe i simptomi, uvek možete razgovarati o tome sa lekarom na pregledu."

BONUS VIDEO: 

U čemu ne treba slati dete u vrtić TikTok/ sarrahangelaa

(Yumama/T.A.S.)