Estefani Arevalo je majka koja ne čuje i ima porodicu u kojoj takođe niko ne čuje. Na svom TikTok profilu širi svest o gluvim osobama, pogotovu kada je u pitanju gajenje, vaspitavanje dece Takođe zajedno sa svojim mužem, zalaže se za upotrebu znakovnog jezika. U svom edukativnom videu, objasnila je situaciju, tako čestu u porodici sa malom decom- kada njen sin koji ne čuje, ima tantrum, u trenutku kada nestrpljivo čeka ručak. Vrlo uspešno rešava ovu situaciju, kao što možete da vidite u videu:

Kako se rešavaju tantrumi deteta koje ne čuje TikTok/thatdeafamily

 Estefani objašnjava:

“Oboje smo gluvi roditelji, prva generacija gluvih u našim porodicama, naša ćerka ne čuje a sin ima oštećenje sluha. Svi smo mi gluvi dakle, i ne, to nije genetska gluvoća! Retko je imati gluvu decu od gluvih roditelja; većina 90% gluve i nagluve dece rođeno je od roditelja koji čuju. Želimo da širimo svest o važnosti obezbeđivanja pristupa gluvoj i nagluvoj deci prirodnom jeziku putem znakovnog jezika. Bez obzira na to da li koriste slušne uređaje ili biraju da komuniciraju verbalno, znakovni jezik u njihovim životima osigurava im da lakše žive i napreduju. Mi komuniciramo koristeći američki znakovni jezik i čitamo/pišemo engleski kao naš drugi jezik. Trenutno školujem svoju ćerku kod kuće u vrtiću i uživamo u učenju matematike, jezičkih sposobnosti i zanatskih aktivnosti! Naš sin voli da čita knjige.”

Ako bi znakovni jezik bio zabranjen za gluvu decu, to bi im otežalo da nauče da komuniciraju i da se uklapaju sa drugima. Međutim, pružanje pristupa znakovnom jeziku im omogućava da se u potpunosti izraze i napreduju u svojim zajednicama.

Kao manjina od 10% gluvih roditelja sa gluvom decom, razumemo važnost negovanja snažnog identiteta gluvih i pružanja prostora podrške našoj deci da napreduju. Kroz razmenu naših iskustava, nadamo se da ćemo podići svest o značaju prihvatanja znakovnog jezika kao prirodnog načina komunikacije kako kod kuće, tako i u široj zajednici.”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde spavaju bebe u Škotskoj TikTok/bethaniesdiary