Izvor: Smedia

"Ovo je prvi eksperimentalni dokaz da fetalna izloženost radiofrekvencijskom zračenju iz mobilnih telefona u stvari utiče na ponašanje odraslog potomstva", rekao je glavni autor studije dr. Hju Tejlor, profesor i šef katedre za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost na ginekološkom odseku medicinskog fakulteta.

Tejlor i koautori izložili su skotne miševe zračenju iz utišanih mobilnih telefona postavljenih iznad kaveza, koji su bili aktivni za telefonski poziv tokom trajanja studije. Kontrolna grupa miševa držana je pod istim uslovima s isključenim mobilnim.

Tim je merio električnu aktivnost mozga odraslih miševa koji su bili izloženi zračenju kao fetusi, provodeći psihološke testove i ispitivanje ponašanja. Otkrili su da miševi koji su bili izloženi zračenju više naginju hiperaktivnosti i imaju smanjen kapacitet pamćenja. Tejlor pripisuje promene u ponašanju, delovanju zračenja tokom trudnoće na razvoj neurona u području prefrontalnog korteksa mozga.

Poremećaj smanjenja pažnje i hiperaktivnosti, razvojni je poremećaj povezan s neuropatologijom lokalizovanom prvenstveno u istom području mozga, a karakteriše ga nepažnja i hiperaktivnost.

"Mi smo pokazali da su problemi u ponašanju miševa uzrokovani izloženosti mobilnih telefona u materici", rekao je Tejlor, prenosi Hina. "Porast poremećaja u ponašanju kod ljudske dece, mogu delimično da budu uzrokovani fetalnom izloženošću radijaciji mobilnih telefona", dodao je. Takođe, istakao je da su potrebna dodatna istraživanja kod ljudi, kako bi se bolje razumeli mehanizmi koji stoje iza tih nalaza i ustanovile sigurne granice izloženosti za vreme trudnoće. Ipak se čini da je ograničena izloženost fetusa bezbedna, zaključio je Tejlor.