Sva deca u nekom uzrastu počinju da plaze jezik, posebno ako još nisu razvili govor. Pošto ne mogu da govore, i na ovaj način komuniciraju sa spoljnim svetom. Međutim, želja da pokažete svoj jezik povezana je ne samo sa ovim. Ovaj fenomen ima i niz drugih preduslova.

Evo koji su sve mogući razlozi zašto vaša beba plazi jezik:

1. Beba je gladna
Kada dete mlađe od godinu dana želi da jede, ne počinje odmah da vrišti i plače. Na početku su suptilni nagoveštaji koji govore o gladi. Jedan od njih je isplaženi jezik. Budući da bebe imaju razvijen refleks sisanja, a navikle su da se ovako hrane, takva manifestacija ukazuje na to da je dete gladno. Istovremeno, uz isplažen jezik, mogu biti prisutni i drugi znaci - beba će početi da vuče ruke u usta, pomera usne ili posegne za flašicom.

2. Beba je sita
Da, ovo je tako kontradiktoran signal. Ponekad želja da isplazi jezik može biti znak da je dete sito. Da biste to razlikovali od suprotnog signala da je beba gladna, obratite pažnju na govor tela. Dakle, kada dete pokuša da se povuče, izgleda iznervirano i plače, to su znaci da hrana u ovom stanju očigledno nije vredna ponude.

3. Beba se igra
Deca od malih nogu počinju da imitiraju izraze lica odraslih, na neki način ih kopiraju i daju signale odgovora. Želja da isplaziš jezik može biti jedan od njih. Uz njegovu pomoć dete komunicira sa drugima i uključuje se u igru.

4. Beba pokazuje da nije spremna za čvrstu hranu
Pedijatri kažu da se od 6 meseci deci može početi davati ne samo pire, već i čvrsta hrana. Međutim, sve je individualno. Ponekad dete možda nije spremno za takav korak. I uz pomoć isplaženog jezika dete će to demonstrirati, gurnuti hranu iz usta i sprečiti ulazak hrane. Bez obzira što dete ne želi da žvaće čvrstu hranu, važno je pokušavati i konsultovati se sa pedijatrom na koji način je uvoditi.

PROČITAJTE I - KAKO DA ZNATE DA JE VAŠA BEBA SPREMNA ZA ČVRSTU HRANU

5. Beba diše na usta
Ako dete stalno isplazi jezik, na ovo treba obratiti posebnu pažnju. Možda mu je nos začepljen zbog prehlade ili neke druge bolesti, pa dete diše na usta. Ako primetite takve probleme sa disanjem, trebalo bi da se obratite lekaru.

6. Beba ima zdravstvenih problema
Ako dete nije prehlađeno ili nema akutnu respiratornu virusnu infekciju, a jezik stalno viri iz usta (i curi sekret iz nosa, bale iz usta), potrebno je da se obratite specijalistu. Možda dete ima problema sa tonusom mišića.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pedijatar otkriva na šta treba da pazite kada detetu kupujete obuću Tiktok/paulthepodiatrist