Roditelji male dece znaju da dete čim krene u vrtić počinje češće da se prehlađuje. Curenje iz nosa i kašalj prate decu u vrtiću skoro svakog meseca, posebno u mlađim grupama. Razlog je jednostavan – njihov imuni sistem još nije u potpunosti formiran i tek uči da reaguje na nove mikroorganizme – razne viruse i bakterije.

Statistike pokazuju da dete koje je stalno u grupi može da oboli od različitih akutnih respiratornih virusnih infekcija od 6 do 12 puta godišnje. Štaviše, u savremenom medicinskom okruženju takvo dete se neće smatrati često bolesnim. Danas su lekari mišljenja da u ovom slučaju nije važno koliko često dete oboleva, već koliko brzo se oporavlja i koliko se njegovo telo lako nosi sa virusima i infekcijama. Stoga, na jeziku pedijatara, česte prehlade u detinjstvu u modernim stvarnostima su, pre, znak ne slabog, već, naprotiv, zdravog imuniteta.

Imuni sistem malog deteta je struktuiran prilično jednostavno – od dve vrste zaštitnih ćelija. Prvi zagovaraju urođeni imuni odgovor i u stanju su da odmah prepoznaju strane mikroorganizme. A ovi drugi tek treba da nauče kako da identifikuju patogene - to su ćelije takozvanog stečenog imunološkog odgovora. Do treće godine, u periodu aktivne socijalizacije deteta, obučavanje za izdržljivost specifičnog imuniteta postaje sve češći, a u to vreme deca mogu početi da pate od respiratornih infekcija neuobičajeno često - do pomenutih 6-12 puta godišnje. Mala deca, zbog svoje radoznalosti, nemira, neudaljenosti od vršnjaka i loše higijenske veštine ruku, lako mogu da pokupe dosadne viruse u vrtiću. Međutim, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), akutne respiratorne virusne infekcije koje se javljaju kod dece bez komplikacija nisu znak oslabljenog imuniteta.

Ne zaboravite da dete u ovom uzrastu ne shvata uvek odmah da je bolesno. Stoga, ako primetite prve znake respiratorne infekcije ostavite ga kod kuće i odmah kontaktirajte specijaliste. Vaše dete će moći da se pridruži vrtiću tek kada prestane da predstavlja epidemiološku opasnost za drugu decu! Na kraju krajeva, u skučenom prostoru, virusi predstavljaju posebnu pretnju po zdravlje drugih. A ako je dete već pokazalo simptome:

U vrtiću će dete pre ili kasnije naići na viruse. A, kako statistika pokazuje, deca koja nisu išla u vrtić naknadno dobijaju viruse češće nego mališani nižih razreda škole. Ali vi, zauzvrat, možete pomoći svom detetu da ojača svoj imuni sistem jednostavnim koracima:

  • Pomozite svom detetu da uspostavi zdravu dnevnu rutinu – pre svega, dobar san i odmor. Mora ići u krevet najkasnije do 22.00 u provetrenoj prostoriji sa čvrsto zatvorenim zavesama, bez ekrana pre spavanja
  • Šetajte sa decom češće na svežem vazduhu, izbegavajte hipotermiju i uverite se da odeća obezbeđuje normalnu termoregulaciju. Ne zaboravite da uzimate vodu na sobnoj temperaturi za šetnje tako da vaše dete može da pije u bilo kom trenutku
  • Obezbedite svom detetu adekvatnu ishranu, povećavajući na taj način otpornost deteta na viruse. Ishrana treba da bude bogata vitaminima i mikroelementima, uravnotežena u proteinima, mastima i ugljenim hidratima
  • Pokušajte da obavljate čišćenje svaka tri dana, perite igračke i druge predmete koje dete svakodnevno koristivan kuće
  • Navlažite nosnu sluzokožu deteta - to će stvoriti barijeru za infekciju.
  • Nemojte se plašiti: sa 4-6 godina imuni sistem deteta postaje sve sličniji imuni sistem odrasle osobe i počinje da se ređe razbolijeva. U ovom uzrastu počinje proces proizvodnje IgM i IgG antitela, a lokalna zaštita se aktivno "uključuje". Važno je da je stečeni imunitet odgovoran za imunološku memoriju, koja, zauzvrat, štiti telo od ponovljenih infekcija. Stečene imune ćelije ne samo da uništavaju patogene viruse ili mikrobe, već se sećaju i proteina koji čine njihove membrane i ćelijske zidove - to je ono što omogućava sprečavanje bolesti u budućnosti.

I ne zaboravite! Deca su bila bolesna i biće bolesna. I ovde je važno držati prst na pulsu - da znate zašto se to dešava i kako se nositi sa tim. Ne shvatajte kijanje svakog deteta kao početak prirodne katastrofe. Bolje je da svoju energiju usmerite na pomoć svom detetu da razvije potpuni imunitet, sa kojim će morati da radi do kraja života.

BONUS VIDEO: 

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/T.A.S.)