Važno je znati da je kašalj simptom, a ne bolest i da se za njegovo izlečenje mora pronaći uzrok bolesti zbog koje se kašalj javio. To nije uvek lak posao ni za lekara (jer uzročnika ima mnogo i veoma im je teško "ući u trag"), a kamoli za roditelje.

Ipak, kako biste mogli da pretpostavite o čemu se radi, kada dete počne da kašlje, trebalo bi da postavite sebi sledeća pitanja:

1. Da li je u pitanju samo prehlada?

Verovatno. Najčešći uzrok kašlja kod dece su infekcije gornjih disajnih organa.

Deca godišnje najčešće imaju osam do deset prehlada koje obično traju od pet do sedam dana. Kada je u pitanju prehlada vaše dete može imati i blago povišenu temperaturu. Pošto su deca stalno u kontaktu sa virusima i bakterijama, može vam se činiti da se prehlada stalno vraća, da im nos stalno curi, pa čak i da povraćanje postaje učestalo. Ustvari, njihov organizam se bori sa sekretom koji im se neprestano sliva iz nosa, a na kraju ga često i povrate.

Šta da radite? 

Ukoliko vaše dete ima hroničan problem sa otežanim disanjem, a simptomi se pogoršavaju, obratite se izabranom lekaru da uradi testove.

U najvećem broju slučajeva moraćete jednostavno da sačekate da prehla da prođe sama od sebe.

Neka dete uzima puno tečnosti koja ne iritira grlo, najbolje je da detetu dajete tople napitke (čaj, supa). Izbegavajte kombinacije lekova, izaberite jedan, najdelotvorniji, jer u suprotnom možete predozirati dete lekovima i samo pogoršati stanje. 

Nos je potrebno redovno prazniti i čistiti slanim ratsvorom.

2. Da li je u pitanju sinuzitis?

Ako prehlada traje duže od deset dana bez znakova poboljšanja, a vaše dete ima guste i lepljive žuto-zelene sline, moguće je da je u pitanju sinuzitis. 

To znači da su se duž čela, u nosu i jagodicama vašeg deteta stvorili mali vazdušni džepovi koji su postali idealna mesta za smeštanje i razvoj bakterija. Pored upornog kašlja, dete može da ima promukao glas, neprijatan zadah, manjak energije, velike okrugle tamne krugove oko očiju. Starija deca često se žale i na glavobolju.

Šta da radite?

Vaš pedijatar će prepisati detetu odgovarajući antibiotik i sprej za nos kako bi se olakšalo disanje. Pracetamol, ibuprofen i tople obloge mogu biti od pomoći u borbi protiv glavobolja. Pedijatar će vam možda preporučiti i da posetite otorinolaringologa koji će detaljno proveriti stanje ušiju, nosa i grla specijalnim instrumentima, a onda i preporučiti odgovarajuću terapiju koja će pomoći da se poboljša stanje deteta.

3. Da li je u pitanju alergija?

Ukoliko se dete, pored simptoma prehlade, žali i na svrab u nosu i očima, onda je možda u pitanju i alergija. Obratite pažnju da li se simptomi javljaju svake godine u isto vreme ili baš kada se vratite iz posete od prijatelja koji imaju kućne ljubimce. 

Alergijska reakcija javlja kao snažan odgovor organizma na alergene, odnosno "okidače" koji mogu da uzrokuju alergijski rinitis koji se obično javlja sezonski ili periodično (obično u periodu cvetanja polena).

Šta da radite?

Redovno detetu čistite nos slanim rastvorom, on bi trebalo da ublaži simptome alergijskog rinitisa. Ako sumnjate da su u pitanju sezonske alergije, pokušajte da sa detetom ne izlazite napolje u jutarnjim časovima kada je cvetanje najintenzivnije. 

Preporučljivo je i da posetite alergologa koji će vam najbolje pomoći i dati adekvatne savete kako da detetu ublažite simptome alergije.

4. Da li je u pitanju astma?

Astma je veoma često stanje kod dece poslednjih godina. Astmu najčešće izazivaju infekcije gornjih disajnih puteva, alergije, pasivno udisanje duvasnkog dima, veoma hladan i(li) suv vazduh, vežbanje, čak i izlivi besa. 

U toku astmatičnog napada dete ima skraćen udah, bol ili pritisak u grudima, često i kašalj.

Neka deca od simptoma često imaju samo hroničan kašalj. 

Lekari često ne mogu da prepoznaju da se radi o astmi jer standardni testovi mogu da pokažu da dete ima zadovoljavajuć kapacitet pluća ili je dete premalo da bi tets mogao da se uradi pravilno. 

Ako dete dobija jednu prehladu za drugom i svaki put se prehlada “spušta” na pluća ili se javi bronhitis, često se ispostavi da je u pitanju oblik astme koji se ispoljava kašljem.

Šta da radite?

Lekar će vas pitati koje sve simptome ima vaše dete trenutno, ali i o ranijim simptomima i reakcijama koje je imalo (ekcem i česte infekcije uha u najranije periodu života su često prvi simptomi), ali ispitaće i istoriju bolesti roditelja.

Ukoliko dete ima dovoljno godina lekar će predložiti da se rade odgovarajući tetsovi koji mere kapacitet pluća. Takođe treba obratiti pažnju i da li se dete lako zamara, da li se napadi učestalije javljaju kada je sezona cvetanja polena, da li ima napade kašlja u toku noći...

Ukoliko se utvrdi da je u pitanju astma, lekar će vašem detetu prepisati odgovarajuću terapiju kojom će se bolest držati pod kontrolom.

5. Da li je u pitanju veliki kašalj?

Bordetela pertusis je zarazna bakterija koja napada disajne puteve, a najčešće počinje da se manifestuje simptomima sličim prehladi (curenje iz nosa i kijanje). Uglavnom se javlja i nekontrolisani kašalj koji se često završi povraćanjem. Dečja koža tokom nekontrolisanog kašlja može i da poplavi.

Šta da radite?

Za veliki kašalj danas postoje vakcine koje se daju preventivno. Ali ukoliko dete nije vakcinisano veliki kašalj se leči antibioticima koji najbolje deluju ukoliko se daju u prvih sedam dana bolesti. Takođe, može se preventivno dati i drugim članovima porodice. 

Sa velikim kašljem treba biti veoma oprezan jer bebe koje su premale da bi bile vakcinisane, mogu biti u velikoj opasnosti. 

6. Da li je to kašalj iz navike?

Ovu vrstu kašlja je veoma teško dijagnostikovati i lečiti, a najčešće se prvi put uzme u obzir tek onda kada svi nalazi budu uredni. Dešava se da, kada dete neko vreme bude prehlađeno, i nakon što prehlada prođe, usvoji određena ponašanja - poput kašljanja, naročito noću - kao naviku ili tik. 

Dete to radi nesvesno, ili možda preterano reaguje čak i na blago golicanje u grlu koje izaziva sam taj kašalj.

Šta da radite?

Morate objasniti detetu da više nije bolesno. Najbolje bi bilo da to uradi sam lekar kako bi dete to shvatilo ozbiljnije. 

Takođe je od pomoći da u trenutku kada se zakašlje detetu ponudite gutljaj vode, lizalicu (starijoj deci) ili neki od blagih sirupa za ublažavanje kašlja.