Da biste bili zdravi i vaš imunitet bio na viskom nivou, neophodno je da mu obezbedite optimalnu količinu neophodnih hranljivih materija. A kako da znate da li ste u deficitu sa nekim vitaminima i mineralima?

Vitamine i minerale najčešće unosimo kroz ishranu, njihova uloga je da organizmu obezbedi normalno funkcionisanje i dovoljno energije da "izdržimo" ceo dan.

Kada ih nema dovoljno, to može da izazove različite tegobe i zdravstvene probleme koji se izražavaju na nekoliko načina, a ova dva su sigurni pokazatelj da telu ne obezbeđujemo neophodnu dozu hranljivih materija, tačnije vitamina. 

Bled ten

Lice je prvo na kojem se vide različiti nedostaci u organizmu, pa tako i manjak vitamina, jer tada ten postaje bleđi nego inače. Kada ten bledi to znači da u telu fali vitamina B12 kog ima najviše u mesu (piletini i ćuretini) i ribi.

Oštećena kosa

Za lepu kosu nije dovoljna samo spoljašnja nega, već je potrebno i da kroz zdravu ishanu unosite neophodne nutrijente. Upravo kosa može da pokaže kada telu nedostaju vitamina, a simptomi ovog deficita su suva i oštećena vlas.

Pročitajte i...