Usled užurbanog načina života, puno obaveza, želje za sticanjem, u savremenim porodicama često se zaboravi na ono najvažnije - da provodimo vreme jedni sa drugima. Više od svega, deci su najpotrebniji roditeljska pažnja i ljubav, a kada te pažnje počne da nedostaje, dete postajespremno da je privuče na razne načine, čak i na one negativne.

Baš o tome je Otac Predrag Popović govorio na jednom predavanju koje je objavljeno na njegovom YouTube kanalu:

"Taj mali koji nije imao nikakvo vaspitanje, koji nije imao nikoga da ga nauči, on ide ovim svetom i gazi druge - tako skreću pažnju na sebe. To su ona deca koja žele da stupe u kontakt sa ocem i kad god dođu kod njega kad nešto kažu, on kaže - "Hej, pusti me, imam posla" i odbije ih. Deca tu strašno pate. On to ne pokazuje na drugi način, osim što će neko uraditi domaći recimo kad god treba, uradiće sve i odneće tati da vidi tata peticu, a tata će reći "Dobro sine, super. Pomeri se tamo." i gledaće u telefon ili će da priča sa ovim ili sa onim. Kada to ne bude uspelo, dete će da krene da pravi gluposti da bi skrenulo pažnju oca i majke. Kada bude pravilo gluposti, otac će početi da viče na njega, dete će tad osetiti smiraj. Koliko to bilo patološki, već dete skreće, ono ipak ima neki odnos sa ocem. Otac je prvi put obratio pažnju na to dete."

Kako je Otac Predrag Popović naveo, detetu koje počne tako da se ponaša potrebna je naša ljubav:

"Dete počinje da pravi gluposti namerno, podsvesno, ne bi li otac obraćao pažnju. Onda dođu ljudi i kažu ne znam šta da radim sa detetom" - pa da ga voliš bre! Da posvetiš pažnju samo njemu. Da uzmeš svog sina u auto i odete samo vas dvojica da šetate negde u prirodi, da se vozite, da razgovarate." - rekao je Otac Predrag i istakao sa kakvim izazovima se ovakva deca mogu suočiti u odraslom dobu:

"Ako dete ne dobije ljubav od oca ili majke, on će da besni celog života tražeći da njega neko voli. Koliko dugo bude besneo i što sve stariji bude bio, to će sve manje biti šanse da se on ikada vrati, jer će to postati hronično, neće moći da ispravi, ili biće mnogo muke da on to ispravi."

BONUS VIDEO:

Mama dobije čudne komentare za sina TikTok/Screenshot/alysse.gilbert

(Yumama/T.A.S.)