Jedan od najčešćih razloga zašto se mala deca često razbole jeste zato što pokupe viruse u vrtiću, ali i stiču sekundarni imunitet - njihovo telo još uči kako da se izbori sa raznim virusima i bakterijama. Međutim, postoje neke greške roditelja koje mogu da utiču na češće prehlade kod mališana:

1. Detetu je hladno - Mnoge mame previše uvijaju bebu i pokušavaju da je sve vreme zagreju. Za šetnju, obucite se veoma toplo i pokrijte ćebetom. U prostoriji se održava konstantna temperatura, ali detetu nisu potrebne naslage garderobe. Da, zaista, termoregulacija kod beba ima svoje karakteristike, ali to ne znači da je detetu sve vreme hladno.

Bebe imaju koristi od nežne stimulacije kožnih receptora, a zatim će se u roku od mesec ili dva poboljšati mehanizmi termoregulacije. Hladnoća ne bi trebalo da bude stresna za dete, to je norma i postepeno će telo naučiti da reaguje na nju. Protok krvi će se aktivirati upravo u onim oblastima kojima je to najpotrebnije. Ako je beba sve vreme umotana i toplo joj je, telo ne uči da se prilagođava temperaturi okoline. Znoji se, stalno se prehladi i razboli.

2. Čistoća i dezinfekcija - Beba mora da raste u čistim uslovima, ali ne u sterilnim uslovima, a nakon majčine materice treba da se prilagodi novom okruženju. Prvo mu pomažu antitela koja se prenose od majke, zatim ona koja beba dobija kroz majčino mleko. Ali tada se odbrambeni mehanizmi tela moraju trenirati i pravilno reagovati na bakterije. Sterilno okruženje dovodi do smanjenja imuniteta i poremećaja sopstvene biološke flore.

3. Ukusno - ne samo slatko
Kada deca počnu da dobijaju komplementarnu hranu, vrlo se lako zanesemo i dajemo im samo ono št je ukusno kako bi jeli. A deca vole ugljene hidrate: šećer, kolače, slatku kašu, beli hleb. Povećano opterećenje ugljenim hidratima i uopšte nedostatak ravnoteže dovodi do narušavanja biocenoze creva. I ovaj organ je odgovoran ne samo za digestivni sistem, već i za imuni sistem.

4. Voda je izvor zdravlja
Ne zaboravite na vodu, posebno ako je beba hranjena na flašicu, ako je bolesna ili ako je napolju vruće. Najbolja opcija je čista voda, kako za bebe tako i za stariju decu. Kada počnete da dajete dopunu, pokušajte da dete potpuno ne prebacite na sokove i kompot. Voda je potrebna za pravilnu ravnotežu vode i elektrolita u telu i za održavanje funkcije bubrega.

BONUS VIDEO:

Prevremeno rođena beba 1. rođendan TikTok/growingleoathome

(Yumama/T.A.S.)