Mame i tate se trude da kroz ishranu, a ponekad i kroz suplementaciju mališanima obezbede potrebnu dozu vitaminai minerala. Međutim, ako je ishrana sastavljena od brze hrane, jednolična i ima više nezdravih masti i šećera nego hranljivih materija, dete može da pati od deficita vitamina. Nutricionistkinja Dženifer Anderson ističe:

"Žalosna je istina da mnoga deca ne dobijaju adekvatne količine hranljivih materija koje su od vitalnog značaja za rast, prevenciju hroničnih bolesti i opšte zdravlje."

Deca imaju problema sa unosom vlakana i kalijuma, ali vitamin koji im prema rečima nutricionistkinje najviše nedostaje jeste vitamin D. 50% dece uzrasta od 1 do 5 godina i 70% dece uzrasta od 6 do 11 godina imaju nedostatak vitaminaD, kaže nutricionistkinja.

Vitamin D je neophodan za jake kosti i mišiće. Bez toga, naše telo ne može efikasno da apsorbuje kalcijum, a potreban nam je kalcijum za zdrave kosti.

"Dete sa teškim nedostatkom vitamina D može imati rahitis (poremećaj koji karakterišu meke, slabe kosti) i srodna stanja, uključujući abnormalan rast, bol u kostima i deformitete zglobova. Kada dete nema dovoljno vitamina D, njegov imuni sistem može ne radi kako treba ili se može stalno osećati umorno ili bolno", objašnjava Anderson.

Kako povećati nivo vitamina D kod dece?

Postoji debata o tome koliko vitamina D deca treba da unose dnevno. Američki nacionalni instituti za zdravlje preporučuju 400 međunarodnih jedinica (IU) za bebe i 600 IU za decu uzrasta od 1 do 13 godina. Samo izlaganje suncu često ne može da ispuni ove zahteve. Zbog toga je ponekad potrebno povećati nivo vitamina D odabirom prave hrane, piše Index.hr.

Vitamin D ćete naći u masnoj ribi poput lososa, pastrmke ili sardine, u goveđoj jetri, žumancima, siru i pečurkama. Mleko (kravlje ili biljno), jogurt, sok od pomorandže i neke žitarice mogu se obogatiti vitaminom D.

Druga opcija su dijetetski suplementi. Mnoge zdravstvene organizacije preporučuju tečne dodatke ishrani za bebe koje doje jer samo mleko ne obezbeđuje dovoljno vitamina D.

Imajte na umu da velike doze vitamina D mogu biti toksične i dovesti do štetnih zdravstvenih efekata. Za stariju decu, razgovarajte sa lekarom o tome da li ima smisla da uzimaju suplement.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Napravite mleko koje će vam obezbediti proteine i važne minerale i vitamine tiktok/sofiathe_rd