Bez obzira šta je uzrok zatvora kod dece, efikasan način za borbu sa njim je hrana bogata biljnim vlaknima. Vlakna se nalaze u mnogim namirnicama koje deca vole, kao što su voće i cerealije, te im neće biti potrebno puno vremena da obnove funkciju creva. 

Koliko vlakana je dnevno potrebno mališanima?

Prema mišljenju stručnjaka sa Bejlor univerziteta, možete odrediti dnevne potrebe vlakana vašeg deteta dodavanjem broja pet njegovom uzrastu. Na primer, ukoliko vaše dete ima devet godina, dnevno će mu biti potrebno 14 grama vlakana. Osim toga, vrlo je važno da, pored korigovane ishrane, dete unosi i dovoljno tečnosti.

Voće

Većina voća je slatkastog ukusa, te mališani vole da ga jedu, a takođe je izuzetno dobro u borbi protiv konstipacije. Kako biste povećali unos vlakana, u dečju ishranu uvrstite voće kao što su maline, koje sadrže 3 grama vlakana po obroku, jabuke sa takođe 3 grama po obroku, kao i kruške sa skoro 6 grama vlakana po obroku. Budući da i kora voća sadrži dosta vlakana, važno je da ne gulite jabuke i kruške, ali ih stoga dobro operite.

Povrće

Povrće je takođe dobar izvor prirodnih vlakana. Ukoliko u ručak i večeru uvrstite povrće, možete osigurati da vaše dete ispuni dnevnu potrebu za vlaknima. Jedna velika šargarepa ima više od 2 grama vlakana, tako da detetu možete za užinu ponuditi upravo ovo povrće.

Žitarice

Žitarice su takođe izuzetno važan izvor vlakana, pa tako hleb od belog brašna zamenite hlebom od celih zrna. Takođe, dokazano je da zobene pahuljice sadrže najviše kvalitetnih i lako probavljivih vlakana pa je dobro da detetu ujutru za doručak ponudite obrok od ovih pahuljica. Odmah iza njih dolaze pšenične klice pa kukuruzne pahuljice - kombinujte ih za doručak. Takođe, pirinač i testenina sadrže dosta vlakana, ali samo ukoliko su integralni. Jedna šolja kuvanih belih špageta ima manje od jednog grama vlakana, dok ista količina integralnih špageta sadrži skoro 3 grama vlakana.

Pasulj, grašak i orašasti plodovi

Pasulj, grašak, sočivo, orašasti plodovi, kao i mnoge semenke, nisu samo dobar izvor vlakana, već i proteina. Tako da, ukoliko za ručak detetu umesto piletine ili bilo kog drugog mesa ponudite grašak ili pasulj, možete mu osigurati dnevnu potrebu za vlaknima, a takođe biti sigurni da je i potreba za proteinima zadovoljena. Ove namirnice takođe mogu biti i dodaci raznim jelima kao što su salate, pirinač ili pasta, te možete eksperimentisati sa jelima i svom mališanu koji pati od zatvora uvek ponuditi neko drugo jelo.