U Danskoj imaju sličan pristup kao u Norveškoj, pa nije neobično videti kolica poredana napolju usred zime u kojima bebe spavaju. Danci veruju u terapeutski efekat dece koja spavaju na otvorenom i uglavnom bez nadzora. Tako majke znaju da ostave kolica sa detetom ispred restorana dok večeraju. To je uobičajena praksa, gde se u pauzama baštensko dvorište ili terasa pretvaraju u veliku spavaću sobu. Danci veoma vode računa o povezanosti dece sa prirodom , pa postoje i vrtići na otvorenom, takozvani šumski vrtići.

Takođe, roditelji u Danskoj posvećuju veliku pažnju individualnosti deteta. Oni se staraju da deca nauče da se sami brinu o sebi i da se zabavljaju. U Danskoj nećete videti roditelje kako trče za svojim mališanima po igralištu i viču: "Pazi da ne padneš!". Danci veruju da dete mora da padne i da će iz ličnog iskustva naučiti šta je dobro, a šta nije. Osim toga, veoma paze šta jedu njihovi mališani, a slatkiši su retki, zaista retki. Mnogo pažnje se poklanja zdravoj, posebno sirovoj hrani.

Ovih 12 pravila se Danci pridržavaju u vaspitavanju dece:

1. Isključite sve ekrane
Isključite TV i sve elektronske uređaje! Mašta je neizostavan sastojak igre koja ima pozitivne efekte.

2. Napravite stimulativno okruženje
Istraživanja pokazuju da kombinacija senzorno stimulativnog okruženja i igre promoviše brži rast kortikalne površine mozga. Prisustvo materijala koji stimulišu čula – vid, sluh, dodir itd. – tokom igre podstiče razvoj mozga.

3. Koristite umetnost
Dečji mozak se razvija kada se deca prepuste kreativnom stvaranju . Zato ne pokazujte deci kako se nešto radi, već stavite likovne materijale i pribor ispred njih i pustite ih da spontano stvaraju.

4. Pustite ih da istražuju na otvorenom.
Dajte im što više igre na otvorenom – u šumi, parku, na plaži, bilo gde. Pronađite bezbedna mesta gde se nećete plašiti da im dozvolite da slobodno istražuju. Postoje mesta gde deca zaista mogu da puste mašti na volju i da se odlično zabave.

5. Dozvolite im da se igraju sa decom različitog uzrasta
Pokušajte da dozvolite svojoj deci da se druže sa decom različitog uzrasta. Ovo povećava zonu proksimalnog razvoja i omogućava im da prirodno dostignu novi nivo podučavanjem ili učenjem jedni od drugih. Tako deca uče da vode igru, ali i da sarađuju sa starijima. Uče da učestvuju, ali i da izazovu igru, usavršavajući veštine samokontrole i pregovaranja koje su nam preko potrebne u životu, pišu Roditelji.hr.

6. Pustite ih da budu slobodni i zaborave na krivicu
Deci nisu potrebne igre koje su za njih osmislili odrasli ili posebne igračke. Što više deca imaju kontrolu nad igrom, što više koriste svoju maštu i sami vode igru, to će postati bolja. Veštine koje uče su neprocenjive. Toliko smo opterećeni organizovanim aktivnostima naše dece i onim što uče da zaboravljamo važnost slobodne, nestrukturisane igre. Prestanite da se osećate krivim što ste ih pustili da se igraju, misleći da to čini da niste dobar roditelj. Slobodna igra je upravo ono što je deci potrebno !

7. Predaja
Ako zaista želite da se igrate sa svojom decom, morate se potpuno predati igri. Nemojte se plašiti da izgledate smešno. Pustite decu da vode igru. Ne brinite o tome šta drugi misle o vama ili šta vi mislite o sebi. Spustite se na njihov nivo i pokušajte da se opustite barem dvadeset minuta dnevno. Taj deo igre na njihovom nivou vredi mnogo više od bilo koje igračke koju ćete im kupiti.

8. Pustite ih da se igraju sami
Igranje sami je izuzetno važno za decu. Igrajući se sama sa svojim igračkama, deca često obrađuju nova iskustva, sukobe i događaje iz svakodnevnog života. Prepuštajući se igri mašte i koristeći različite glasove, deca mogu da „glume“, odnosno da obrađuju događaje iz svog života, što ima veliku terapeutsku vrednost i istovremeno razvija maštu.

9. Dizajnirajte stazu sa preprekama
Napravite stazu prepreka od niskih stolica i dečjih dušeka ili, na bilo koji drugi način, napravite prostor u sopstvenom domu gde deca mogu slobodno da se kreću i koriste svoju maštu. Dozvolite im slobodu da se igraju, penju, istražuju i stvaraju – i, što je najvažnije, nemojte se uznemiravati zbog toga.

10. Uključite druge roditelje
Upoznajte druge roditelje sa prednostima besplatne igre . Što se roditelji više okreću takvom načinu igre, to će više dece imati priliku da učestvuju u slobodnoj, nestrukturisanoj igri i uživaju u njenim prednostima. Američki pedijatri objavili su smernice u kojima se navode zdravstvene prednosti igranja, pokušavajući da ubede američke roditelje u njegovu korisnost. Igra je od neprocenjive važnosti za decu i zato je treba podsticati i razgovarati što je više moguće.

11. Izbegavajte preterano i prebrzo angažovanje
Pokušajte da ne osuđujete drugu decu prestrogo i da ne intervenišete prebrzo da zaštitite svoju decu od druge dece. Ponekad će bavljenje "teškom" decom biti najvrednija lekcija o samokontroli i otpornosti koju će dobiti u životu.

12. Pustite ih
Pustite decu da rade stvari sama. Kada želite da ih "spasite" od nečega, suzdržite se i duboko udahnite. Imajte na umu da u tom trenutku stiču prekopotrebne veštine koje će ih kasnije voditi kroz život.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

OVA ŠKOLA SE NE NALAZI U SKANDINAVIJI, VEĆ U PRAVOM SRPSKOM SELU! Đaci uče na otvorenom, okruženi borovima i na ČISTOM VAZDUHU Kurir televizija