Vaši klinci već uveliko peru zubiće, kupili ste im njihovu omiljenu četkicu i pastu. Ono na šta roditelji najčešće obrate pažnju su dizajn i da odgovara uzrastu. Međutim, stomatolozi upozoravaju da bez obzira na sadržaj paste, posebno je važno da vodite računa koliku količinu nanostite prilikom svakog pranja. Verovali ili ne korišćenje veće doze od preporučene može biti kontraproduktivno i može da izazove nepovratne lezije u ustima dece.

Stručnjaci ne bi upozorili roditelje da istraživanje nije pokazalo da više od 40 odsto dece koristi veće količine zubne paste nego što je potrebno. Iako je fluorid koristan za oralnu higijenu i prevenciju karijesa, to vredi samo u određenim dozama. Ako ga dete proguta u prekomernim količinama, što nije redak slučaj, postoji opasnost da dođe do oštećenja strukture zuba. Ovo stanje poznato je kao fluoroza. Dok se zubi razvijaju, prekomerno povećanje nivoa fluorida u telu može da izazove promene na zubnoj gleđi, kao što su mrlje i anatomski defekti. Posledice mogu da se pojave na mlečnim zubima i u konačnoj denticiji.

Preporučena količina zubne paste za decu

Zubne paste nisu proizvodi za gutanje, ali kod dece je to neizbežna situacija, pogotovo dok ne počnu razvijati sposobnost pljuvanja. Zato je jako bitno da vodite računa koliku količinu paste korisrtite pri svakom pranju.

Od 0 do 3 godine

U ovoj fazi dolazi do formiranja sekutića i trajnih kutnjaka, posebno između 15. i 30. meseca života. Zato je bitno kontrolisati unos fluora i ne preterivati. Kod dece mlađe od 3 godine preporučena količina paste za zube je mrvica koja nije veća od veličine zrna pirinča. Roditelji su ti koji bi trebalo biti zaduženi za dentalnu higijenu čim se pojavi prvi zub.

Pranje zuba, dete, zubi
Shutterstock Dete pere zube

Deca od 3 do 6 godina

Od 3 godine količina zubne paste treba da bude veličine graška. Deca bi trebalo da nastave sa pranjem zuba najmanje dva puta dnevno ili onoliko puta koliko predlaže pedijatrijski stomatolog. Takođe, treba oprati zube svaki put nakon slatkiša ili gaziranih pića.U ovom uzrastu deca već mogu polako sama da savladaju tehniku pranja zuba, međutim potrebno je i dalje prisustvo roditelja kako bi naučili da rade to pravilno. Takođe, dete već može savladati tehniku izbacivanja viška paste.

Od 6. godine nadalje

Od 6. godine nadalje može se koristiti zubna pasta za odrasle. Količina paste za zube koja se stavlja na četkicu može se povećati jer deca već imaju bolju kontrolu nad sposobnošću pljuvanja. Količina paste trebalo bi biti jedan do dva centimetra ili veličine leblebije.

(Yumama)