Svi roditelji znaju koliko može da bude stresan period kada bebi izlaze zubići. Bol, nervoza, gubitak apetita, nespavanje sve to zna da traje više nedelja pa čak meseci, posebno kada izlaze jedan za drugim.

Normalno je da ste spremni da isprobate sve kako bi sebi i bebi olakšali ovu fazu. U Srbiji mame često hvale ogrlicu od ćilibara koja je posebno napravljena za bebe, i često se ističu da im je ona najviše pomogla u nicanju prvih zubića. Međutim među stručnjacima su podeljena mišljenja oko efikasnosti ogrlice, čak pojedini upozoravaju da može biti jako opasna. Stomatološkinja Nataša Pejčić otkriva za Yumamu zašto ćilibarska ogrlica, koju mnogi preporučuju, nije baš najbolje rešenje.

 "Ćilibar se koristi od davnina u kristaloterapiji i raznim alternativnim postupcima. Naučno i klinički do sada ne postoji ni jedan pouzdan jasno dokazani pokazatelj koji objašnjava ublažavanje simptoma nicanja zuba kod dece koja nose ogrlice od ćilibara.", istakla je Pejčić.

ćilibarska ogrlica-zubi-beba.jpg
Shutterstock Ćilibarska ogrlica za bebe

Prema njenim rečima ogrlica više može da bude lep ukras, ali roditelji treba da znaju koji su rizici ako je beba često nosi:

"Važno je naglasiti da ukoliko se kao roditelj odlučite za ove ogrlice, morate voditi računa o dužini ogrlice, kako ne bi smetala i ugrožavala dete. Takođe neophodno je da dok dete nosi takve ogrlice bude pod konstantnim nadzorom roditelja", upozorila je Pejčić.

Kao savet svim roditeljima šta je najsigurnije i najbolje rešenje za nicanje zubića, Pejčić je istakla: "Za ublažavanje simptoma nicanja zuba, mogu se koristiti glodalice, koje mogu biti ohlađene, kao i gelovi, koji mogu biti na biljnoj bazi, sa ili bez anestetika".

(Yumama/ Dr sc.med Nataša Pejčić)