Roditelji se često fokusiraju samo na redovno pranje zubića kod svoje dece, ali ono što vaši mališani jedu svaki dan itekako je bitno. Redovan unos hranljivih namirnica, uravnotežena i raznolika ishrana utiču ne samo da opšte zdravlje deteta već i na njegove zube.

Stručnjaci preporučuju pranje dečijih zuba najmanje 2 do 3 puta dnevno, pravilnom tehnikom i korištenjem paste za zube s fluorom sprečava stvaranje plaka i kamenca. Ishrana koja je bogata esencijalnim nutrijentima i siromašna jednostavnim šećerima takođe se smatra zdravom navikom.

Mlečni proizvodi

Mleko, sir i jogurti proizvodi su koji se posebno ističu svojim sadržajem kalcijuma. Pokazalo se da je ovaj mineral ključan za zdravlje kostiju i zuba. Redovan Unos kalcijuma smanjuje učestalost mineralne gustoće kostiju, koja bi tokom godina moglo predisponirati dečije telo za prelome. Osim kalcijuma, važno je osigurati da su zadovoljene potrebe za vitaminom D.

Jaja

Jaja osiguravaju najkvalitetnije proteine, vitamin D i kalcijum. Svi ovi elementi važni su za dečiji rast i oralno zdravlje. Štaviše, razotkriven je mit koji je ograničavao konzumaciju ovih proizvoda na nedeljnoj bazi zbog mogućeg kardiovaskularnog rizika. Danas znamo da bi ova namirnica trebalo biti češće prisutna u ishrani.

Celer i šargarepa

Ova je hrana hrskave teksture i sadrži puno vode i vlakana zato pomaže očistiti višak zubnog plaka i uravnotežiti šećer koji se unosi tokom dana. Jedenjem ove hrane lagano se masiraju detetove desni, što može podstaknuti lokalnu cirkulaciju i sprečiti probleme upalnog tipa.

Zeleno lisnato povrće

Većina zelenog lisnatog povrća sadrži visoke doze vitamina C, ključnog elementa u održavanju imunološke funkcije ili odbrane. Osim toga, neophodan je nutrijent za stvaranje kolagena, koji je najzastupljeniji protein u potpornim tkivima ljudskog tela. Zato je bitno zadovoljiti dnevne potrebe za vitaminom C kako bi se sprečile brojne bolesti.

(Yumama)