I sisanje palca i cucla su jedne od najčešćih metoda smirivanja beba, posebno u prvoj godini života. Nekada roditelji pokušavaju da bebi namentnu nešto od ova dva, nekada se bore da ne koriste ništa, a nekada bebe same biraju šta žele da koriste.

Mnogi smatraju da im je i jedan i drugi način "veliki spas" u smirivanju bebe, ali činjenica je da čete u jednom trenutku morati da ih odviknete, što će svi roditelji da potvrde da nije nimalo lako.

Glavna prednost sisanja palca je što ova deca uglavnom najmirnije spavaju i ređe se bude noću. Palac je uvek tu i neće biti potrebno da ustajete tokom noći i dodajete detetu cuclu.

Cucla je s druge strane nešto što bebe češće biraju i takođe je brzo i efikasno rešenje za smirivanje i uspavljivanje, smatra se da cucla pomaže u zaštiti od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS).

Beba, cucla
Shutterstock Beba sa cuclom

Međutim pored velikih prednost, i jedan i drugi način mogu da imaju mane posebno ako se koriste i nakon prve godine.

Imajte na umu da preterano korišćenje cucle, kao i flašice kod dece starije od godinu dana može biti uzrok infekcije uha. Ovaj rizik možete smanjiti ako dete bude koristilo cuclu samo za uspavljivanje.Drugo nakon druge godine, cucle mogu da imaju veoma štetan efekat na zube, kao i na razvoj govora.

Mane sisanje palca su na prvom mestu što je mnogo teže da odviknete dete od cucle. Možete da izložite dete većem broju klica, jer mališani ne biraju kada ga stavljaju u usta. Takođe šteti razvoju zuba posebno vilice.

U svakom slučaju njihova uloga treba da bude ograničena. Ukoliko se dete na vreme odvikne, neće se odraziti na njegovo zdravlje i razvoj.

(Yumama)