Atopijski dermatitis je najčešća hronična bolest u ranom detinjstvu pri čemu se procenjuje da zahvata od 15 do 20 odsto dece, iako se može javiti i u odrasloj dobi.

Crvenilo, svrab, stvaranje krasta na licu, temenu, nogama, rukam ili pelenskoj regiji, glavni su simptomi bolesti u prvih nekoliko meseci života. Svrab je definitivno glavni simptom, a prisutan je u svakom godišnjem dobu, posebno u noćnim satima zbog čega su zahvaćena područja kože često izgrebana i zadebljala.

Osobe sa atopijskim dermatitisom gube previše vlage iz epidermalnog sloja, koža postaje izrazito suva, a odbrambena sposobnost se smanjuje. Zbog toga može doći do komplikacija poput različitih infekcija od kojih se ističu bakterijske, virusne ili gljivične infekcije kože.

Kako da olakšam tegobe detetu?

  • Deci sa atopijskim dermatitisom muke možete olakšati raznim preparatima za vlaženje kože i ublažavanje svraba koji su napravljeni za atopijski tip kože.
  • Izbegavajte kontakt dečije kože sa vunom, sintetikom, jakim sapunima, alkoholnim pripravcima, nadražujućim sredstvima (deterdžent, omekšivač, kupke...)
  • Izbegavajte pretoplu vodu i predugo kupanje.
  • Nakon kupanja kožu nežno tapkajte peškirom, nemojte da je trljate, a onda namažite celu dečiju kožu nežnim preparatima za hidrataciju.

Ishrana i atopijski dermatitis

Ako primetite da se detetu kožne promene pogoršavaju u kontaktu sa nekim namirnicama, poželjno je da mu uradite kožne alergološke testove i labaratorijsku dijagnostiku.

Atopijski dermatitis,ekcem, osip, beba
Shutterstock Beba sa ekcemom

Eliminaciona dijeta je najbolji put ka pronalasku 'krivca'

Ako sumnjate da dete ima neku nutritivnu alergiju koja mu pogoršava stanje kože, prvi korak bi mogao da bude eliminacijska dijeta. Svakako se trudite da vodite dnevnik ishrane, a potom da iz nje izbacite sve namirnice za koje primetite da pridonose pogoršanju bolesti.

Ukoliko ne posumnjate ni na jednu namirnicu, možda bi bilo najbolje da pokušate da izbacite najlešće alergene, a to su jaja, mleko i mlečni proizvodi, riba i morski plodovi, žitarice koje sadrže gluten, kikiriki i orašasti plodovi, soja, celer, gorušica, susam i sumpor dioksid i sulfate na period od bar 4 nedelje.

Eliminaciona dijeta je svakako privremena mera (do 12 nedelja) jer je mogu pratiti nutritivni i energetski deficiti, posebno ako nije dobro planirana, pa se treba sprovesti samo dok se ne identifikuju problematične namirnice, a najbolje u saradnji sa nutricionistom ili alergologom.

(Yumama)