Atopijski dermatitis ili ekcem, dijagnoza je sa kojom se sreće sve veći broj dece širom sveta. Ono što ćete prvo primetiti kod vašeg deteta jeste suva koža, crvenilo na određenim mestima (većinom na pregibima) i iritantan svrab. Zbog češanja može doći do ogrebotina, koža vaše bebe izgledaće kao da je u ranama, izgledaćete očajno ali bitno je da znate da to stanje može da se drži pod kontrolom, i da u većini slučajeva prođe kroz par godina.

Deca čije majke imaju atopijski dermatitis u većini slučajeva ga i sami naslede. Pored genske predispozicije, na nastajanje ekcema mogu uticati i razne alergije, posebno alergije na hranu.

Zbog toga je vrlo bitno posavetovati se sa lekarom koji će vas uputiti kod alergologa gde ćete otkriti da li je okidač u hrani, pa ukoliko jeste, izbegavanjem tih namirnica možete dovesti kožu u bolje stanje.

Kako prepoznati atopijski dermatitis?

Simptomi se obično razviju oko 3. meseca života: Atopijska koža je izuzetno suva koža. Vidljive promene na koži su crvenilo, perutanje i ponekad hrapava crvena područja. Kod beba se promene najčešće javljaju simetrično na licu, telu, rukama i nogama. Predilekciona mesta su obrazi i pregibi kože. Pelenska regija je najčešće pošteđena. Kod starije dece najčešće promene su na pregibima kože: vrata, laktova i kolena. Stanje atopijske kože prati osećaj zatezanja i svrab, koji često dovode do toga da se pacijent češe, čime pogoršava već bolno stanje, podstiče sekundarne infekcije i podstiče dalji svrab i češanje. To je poznato kao začarani krug atopije.

Hoće li atopijski dermatitis prestati?

Na svu sreću, atopijski dermatitis obično počinje da iščezava oko 2. godine života. Stanje se popravlja, faze pogoršanja su sve ređe, a u 50 odsto slučajeva do izlečenja dolazi do 5. godine života.

Atopijski dermatitis kod bebe
Shutterstock Atopijski dermatitis kod bebe

Nega kože kod atopije

Vrlo je važno dobro negovati kožu i redovno kupati dete. Za kupanje koristite blage uljane kupke, izbegavati previše toplu vodu i kupanje ne treba da traje dugo. Stručnjaci kažu da je 15 minuta maksimalno.

Nakon kupanja dete tapkati peškirom, nikako ne trljati jer to može oštetiti kožu. A nakon toga namazati emolijentnu kremu.

Decu sa atopijom je dobro mazati i više puta dnevno blagim emolijentim kremama koje će je dobro hidrirati i smanjiti zatezanje, sušenje i peckanje koje izaziva svrab.

U fazi pogoršanja treba koristiti antiupalnu terapiju koju isključivo prepisuje lekar i maže se samo na delovima gde je upala vidljiva i izaziva nelagodnosti detetu.

Šta treba izbegavati kod dece sa atopijom?

- Sunđeri za kupanje nisu dobro rešenje
- Ne pretopljavajte dete
- Izbegavati sintetičku i vunenu odeću, najbolji izbor je pamučna odeća
- Izbegavati omekšivače i jake deterdžente za pranje veša
- Soba u kojoj dete spava treba da bude bez prašine i dobro provetrena
- Ne pregrevati sobu u kojoj dete spava
- Pre izlaska na sunce obavezno mažite kreme za zaštitu od sunca (SPF 50)
- Posle kupanja u moru ili bazenu obavezno istuširajte dete, jer so i hlor mogu izazvati peckanje, zatezanje i svrab kože

(Yumama)