Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSLE 9 DANA BIO JE DRUGO DETE: Dr Perišić je dečaku koji je imao znakove autizma izbacio jednu namirnicu i pomogao mu

Autor Radmila Ilić

Doktor Vojislav Perišić je objasnio primer jednog dečaka koji je imao znakove autizma, ali ne i dijagnozu, pa mu je izbacivanje jedne namirnice pomoglo.

 Vojislav Perišić Izvor: Printskrin TV PRVA

Pedijatar gastroenterolog dr Vojislav Perišić veoma je posvećen zdravlju dece, a svoje znanje redovno deli u emisiji "Jutro" na televiziji Prva. Nedavno je govorio i o povezanosti autizma i glutena, a naveo je i primer jednog dečaka.

"Dete, klasičan autizam. Dolazi majka u ordinaciju i kaže mi 'pronašla sam vas preko interneta'. To je bilo pre 15 dana. Ja sam je pažljivo saslušao, želeo sam da čujem sve detalje. Kad mi je sve rekla, dao sam joj jedan savet i rekao da ne obećavam da će to pomoći. Posle devet dana ona se sa detetom vratila i to je bilo potpuno drugačije dete," objašnjava profesor.

On je zatim dodao je da je kod ovog deteta problem bio u konzumiranju jabuka jer se u njima nalazi tzv. jabučna kiselina koja se nalazi i u Krebsovom ciklusu koji generiše energiju za moždane ćelije. Kod dečaka koji je bio na pregledu kod dr Perišića problem je bio što je imao mnogo te jabučne kiseline i ona nije mogla da se metaboliše i zbog toga je njegovom mozgu bilo potrebno mnogo energije.

 Dete, voće, jabuka
Dete jede jabuku
Izvor: Shutterstock

"Kad smo izbacili jabuke, metabolizam se spustio na normalu i mali je odlično. To je jedan momenat. Drugi je gluten. U Drugom svetskom ratu, u zemljama koje su živele na krompiru, celijakije i šizofrenije je bilo vrlo malo, a u zemljama koje su opstajale na žitaricama, bilo je mnogo više. Ja sam radio i jednu studiju gde sam sa pokojnim profesorom Vukanom Čupićem proučavao cerebrospinalni likvor i sastav aminokiselina u moždanoj tečnosti i kod neke dece postoji jako velika količina dve takve kiseline koje se mogu naći u glutenu. A koje su osobe koje su predisponirane da im to bude smetnja, jako je teško reći. Ali jedan mali procenat od 7-8 odsto slučajeva autizma je povezano s glutenom" tvrdi prof. Perišić, i objašnjava:

"To ne znači da sad treba svu decu sa autizmom staviti na dijetu. Ja koristim neke laboratorijske pokazatelje koji pokazuju da li je gluten ušao u cirkulaciju. Ako jeste, on će onda otići u moždanu tečnost. Tu se rade antiglijadinska antitela, a ne antitela na celijakiju", zaključio je doktor.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica