U dva vrtića u Beogradu proglašena je epidemija Šarlaha i Streptokoke. Devetoro mališana u Velikoj Britaniji preminulo je od invazivnog oblika Streptokoka A. Da li imamo razloga za brigu i kako se ova infekcija leči, u emisiji "Jutro" na Prvoj televiziji, objasnila je doktorka Marija Golubović, pedijatar.

"Roditelji nemaju razloga da se brinu jer ovo doba godine je za nas u pedijatriji uobičajeno što se tiče virusnih infekcija, ali bude tu i neka bakterijska infekcija. Kada je reč o tom Streptokoku koji izaziva infekciju grla, odnosno tonzilofaringitis, uobičajen je za ovo doba godine i karakterističan je za decu predškolskog i školskog uzrasta", rekla je dr Golubović.

Kada je reč o Šarlahu, o kom se danima priča, doktorka kaže da je karakterističan takođe za predškolsku i školsku decu, ali da ga najveći broj dece preboli do školskog uzrasta.

"Klinička slika je karakteristična, i pedijatar na osnovu pregleda i simptoma pacijenta može da dijagnostikuje da je reč o bakterijskoj infekciji, odnosno, propratno to mogu pokazati i laboratorijske analize", kaže pedijatar.

Kakvi su simptomi i kada je bezazleno, a kada postaje opasno, otkrila je doktorka Golubović.

"Simptomi počinju 2-5 dana od kontakta sa obolelim. Obično je to visoka temperatura, i do 40 stepeni, kao i bol u grlu. Zbog toga već roditelji dovode dete u ambulantu, a na osnovu pregleda i krvne slike, lekar može da vidi skok parametara koji ukazuju na bakterijsku infekciju.Lečimo antibiotikom", objasnila je doktorka.

temperatura-noć-dete.jpg
Shutterstock 

Kada je reč o deci koja su u vrtiću ili školi 'pokupila' bakteriju i imaju dijagnozu Šarlaha, trebalo bi da ostanu u izolaciji i da ne idu u kolektiv.

"Sve zavisi od imuniteta deteta, ali bakterijske infekcije se u proseku leče između 7-10 dana. Kod Šarlaha lečenje traje 10 dana i nekih 5-6 dana posle završetka terapije dete bi trebalo da bude kod kuće. Tako da dete između 10 i 15 dana od početka bolesti ne bi trebalo da ide u školu, odnosno u vrtić", zaključila je doktorka Golubović.

(Yumama)