Broj obolele dece od infekcije streptokoka A u svetu, ali i u Srbiji se povećava. Bolest koja je duže vreme mirovala i smatrala se iskorenjenom jer se javljala samo u sporadičnim slučajevima, ponovo se aktivirala. Drugi naziv za infekciju streptokokom A je Šarlah, a nakon što se pojavio i u nekim beogradskim vrtićima, o njemu je nedavno govorio i pedijatar Saša Milićević.

Broj obolele dece u Velikoj Britaniji je u drastičnom porastu, a čak devetoro dece je izgubilo i život. Roditelji čija deca su se borila sa ovom infekcijom, ili se još uvek bore, izneli su svoje iskustvo u nadi da će pomoći i drugim porodicama da infekciju uoče ranije.

Među njima je i Ejmi Bajron, majka čija su dva dečaka obolela od streptokoka A u razmaku od samo nekoliko dana. Ona je otkrila da su se prvi znaci pojavili prošlog meseca, kada se njen trogodišnji sin umorio i počeo da vrišti od bola, držeći se za glavu i govoreći da ima 'svrab' u grlu.

"Njegovi krajnici bili su bukvalno spojeni i prekriveni velikim belim mrljama, a doktori su rekli da ima upalu krajnika", rekla je mama Ejmi.

Nekoliko dana kasnije detetu nije bilo bolje, i majka je odlučila da ga odvede ponovo kod lekara. Tada su mu ustanovili Šarlah i ostavili ga na bolničkom lečenju.

"Džejmi je imao upalu grla, otečene žlezde, bio je pospan i držao se za uši. Takođe, nije mogao da guta čak ni vodu i nije mokrio", otkrila je mama ključne simptome.

Dete, grlo, bol
Shutterstock Dete sa bolnim grlom

Nakon što se Džejmi vratio kući, sledećeg dana je i njegov mlađi brat Dru, koji ima samo 17 meseci, dobio je istu bakterijsku infekciju. Oba dečaka su kod kuće, ali oporavljaju se, a njihovi roditelji kažu da su imali sreće što su verovali svojim instinktima i što nisu prihvatali da je u pitanju samo upala krajnika.

"Osećala sam se tako bespomoćno jer mi se činilo da vrištim na doktora. Znam da je studirao godinama, ali ja poznajem svoje dete. Neverovatno sam srećna što su moja deca kod kuće i što im je sve bolje jer je ova priča mogla da ima poražavajući kraj", rekla je mama Ejmi i dodala da joj je doktor rekao da je to najgore grlo kod deteta koje je ikada video.

Ova infekcija se veoma brzo širi, a Ejmi dodaje i da se situacija kod njenog mlađeg sina pogoršala, te da sada ima rane i oko usta, kao i osip po nogama. Kako kaže, nada se da će i njenom mlađem sinu uskoro biti bolje, ali je srećna što su na vreme otkrili o čemu se radi i mogli da pomognu deci na adekvatan način.

(Yumama)